McLaren desetletje po modelu 12C pripravlja novo (r)evolucijo

25. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Gre za prvi korak znamke na poti kk popolni elektrifikaciji.

Elektrificirani pogonski sklopi so rešitev, s katero britanska avtomobilska znamka McLaren že ima nekaj izkušenj – hibridni pogonski sklop je bil prvič na voljo že v modelu P1, vseeno pa gre za področje, ki mu v zadnjih letih vsaj navzven niso namenjali prevelike pozornosti. Da se nekaj vendarle dogaja tudi na tem področju pa je generalni direktor Mike Flewitt namignil že marca z izjavo, da je prihod nove generacije elektrificiranih avtomobilov tik pred vrati.

Mclarnov tehnološki center, namenjen razvoju naprednih komponent iz kompozitnih materialov je namreč razvil povsem novo lastno platformo, namenjeno izključno za uporabo v kombinaciji bencinskih in elektromotorjev. Kot ob tem poudarja Flewitt gre za vsaj tako pomemben korak v razvoju znamke, ki bo prihodnje leto vstopila v drugo desetletje serijske proizvodnje vozil, kot je bila predstavitev prvega pravega serijskega modela (če odštejemo legendarnega F1) oziroma njegove šasije MonoCell 12C leta 2011.

Prvi rezultat že prihodnje leto

»Naše izkušnje, znanje in sposobnost izdelave komponent iz kompozitnih materialov, združene z izkušnjami na področju izdelave baterijskih sklopov ter visoko-zmogljivih hibridnih pogonskih sklopov pomenijo, da smo v najboljšem položaju za to, da kupcem zagotovimo nivo električne mobilnosti, ki doslej še ni bil mogoče,« je dejal Mike Flewitt ob predstavitvi novosti.

Nova šasija tako velja za pomemben korak znamke na poti do popolne elektrifikacije vozil, ki naj bi se zgodila v prihodnjih letih. Prvi znanilec nove dobe bo tako na cesto zapeljal že v prihodnjem letu in čeprav o njem McLaren še ne razkriva podrobnosti, pa so prvi predserijski primerki medtem že zapeljali na javne ceste. Znano je sicer, da bo novinec postal del cenovno 'dostopnejše' serije Sport Series, kamor se uvrščajo modeli 600 LT, 570S in pa 540C

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol