McLaren širi svoja obzorja

4. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Prvič v zgodovini podjetja bo na voljo tudi tako imenovani grand tourer.

McLarnu bi ob pregledu njihove flote vozil morda hitro lahko očitali pomanjkanje domišljije, ko govorimo o karoserijskih oblikah oziroma namembnosti vozil. Prav vsi njihovi avtomobili so namreč dvosedi in bolj kot ne namenjeni športni vožnji, bodisi z odprto ali zaprto streho, odvisno od avtomobila. Zdaj pa se Britanci, kot kaže, podajajo v svet potovalnih športnikov, grand tourerjev, namenjenih hitremu premagovanju velikih razdalj. Očitno bi ta lahko tudi že kaj kmalu doživel svojo premiero.

Potem ko so z njega odvrgli plastične plošče, s katerimi so v celoti zakrivali njegovo zunanjo podobo in linije, ga zdaj pred popolnim razkritjem varuje le še črno-bela kamuflažna folija. Vseeno pa je pod njo že mogoče videti jasne poteze, ki prihajajočega novinca – ta bo v celoti razkrit v maju – močno vežejo na že znane predstavnike britanske znamke z bogatim dirkaškim pedigrejem. To povezanost je mogoče opaziti že pri sprednjih žarometih.

Četrti od 18

Čeprav gre za dvoseda s sredinsko nameščenim motorjem V8, pri McLarnu obljubljajo, da bo šlo za avtomobil, ki bo paru kabini zagotavljal udobje tudi na več sto kilometrov dolgih poteh, pri čemer bo ponujal tudi dovolj prostora za njuno prtljago. Da bodo tovrstni podvigi mogoči tudi v praksi, pri McLarnu že napovedujejo, da bodo po obsežnih testiranjih kmalu pripravili tudi glavni preizkus: neprekinjeno vožnjo (izjema bodo seveda postanki za dotakanje goriva in druge potrebe) od razvojnega centra v Barceloni do sedeža znamke v Wokingu v skupni dolžini 1.000 milj ali 1.600 kilometrov.

Prihajajoči in neimenovani novinec je sicer četrti predstavnik McLarnovega načrta Track25, znotraj katerega naj bi do leta 2025 predstavili kar 18 novih modelov, med katerimi bodo tudi hibridni športniki in naslednik modela P1, ni pa pričakovati prihoda križanca. To možnost so namreč pri McLarnu pred časom že brezpogojno zavrnili, bodo pa na drugi strani močno povečali proizvodnjo.