McLaren Speedtail novi član kluba 400

24. 12. 2019 | Jure Šujica
Deli

Na zadnjih preizkusih že dosežena najvišja hitrost.

Letos je minilo četrt stoletja, odkar je britanska avtomobilska znamka McLaren z legendarnim superšportnikom F1 prvič prevzela krono najhitrejšega na svetu. Takrat so si konkurenco povsem podredili, saj so dosegli hitrost 371 kilometrov na uro, spomin na dosežek in legendarni cestni dirkalnik pa kljub letom še vedno ni zbledel. Prav nasprotno, zadnje mesece postaja še kako živ.

McLaren se namreč te dni pripravlja na zagon proizvodnje svojega najnovejšega modela, poimenovanega Speedtail, in čeprav ne gre za športnika, kot je bil recimo F1, pač pa bolj za potovalni kupe, imata oba avtomobila kar nekaj skupnih točk. Ena in verjetno najbolj opazna so, kot smo že poročali, trije sedeži. Druga, ki se je najbolj izkazala na nedavnih testiranjih pa je hitrost.

Do Bugattija (pre)daleč?

V sklopu dosedanjih testiranj so pri McLarnu Spedataila pod taktirko testnega voznika Kennyja Bracka, sicer nekdanjega dirkača serije CART, na dirkališčih po Španiji in Nemčiji večkrat presegli hitrost 400 kilometrov na uro. Števec naj bi se sicer ustavil pri 402 kilometrih na uro, s čimer je Speedtail postal ne le največji (z dolžino prek pet metrov), pač pa tudi najhitrejši serijski avtomobil, ki so ga kadarkoli izdelali v Wokingu.

Da bi Speedtail postal tudi najhitrejši avtomobil na svetu, se zaenkrat zdi malo verjetno. Trenutni rekord, postavljen letos poleti, namreč znaša 490 kilometrov na uro in je v lasti Buggati Chirona. Kljub temu bi bilo zanimivo videti, ali se bodo pri McLarnu v prihodnje lotili nadaljnje optimizacije 776-kilovatnega hibridnega pogonskega sklopa, ki ga bodo prvi kupci lahko preizkusili po februarju, ko bo uradno stekla proizvodnja.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"