Meje so prestavljene: Porsche 919 Hybrid Evo je nov najhitrejši avtomobil na Nürburgringu!

29. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Nov rekord proge znaša 5:19.55. 35 let star rekord je bil izboljšan za slabo minuto!

Zgodba je znana. Porsche je pred nekaj meseci, potem ko je bilo že znano, da izstopa iz najmočnejšega razreda vztrajnostnih dirk serije Le Mans, začel razvijati popoln dirkalni avtomobil. Pri tem se pri Porscheju niso ozirali na nobene omejitve in pravila, cilj je bil le izvleči največ iz nekdanjega dirkalnika z oznako 919 Hybrid. Nastal je dirkalnik 919 Hybrid EVO, katerega namen je bil preprost: postavljanje hitrostnih rekordov. Ob njegovi predstavitvi pa s(m)o vsi razmišljali le o tem, kakšen čas lahko postavi na legendarnem dirkališču Nürburgring.

Pri Porscheju so prve kroge z dirkalnikom na tem dirkališču odpeljali že pred dobrim mesecem dni, šlo pa je pravzaprav za demonstracijski krog pred začetkom dirke za 24 ur Nürburgringa. Danes v jutranjih urah pa so se pri Porscheju lotili pravega izziva. Za volan dirkalnika z močjo 1.050 'konjev' (772 kilovatov) je sedel znameniti nemški dirkač, 37-letni Timo Bernhard, sicer dvakratni zmagovalec dirke za 24 ur Le Mansa in svetovni prvak serije WEC.

Da ima Bernhard odlične možnosti za postavitev rekorda, so se zavedali mnogi, nihče pa ni pričakoval, da bo 35 let star rekord Stefana Beloffa podrl s tako lahkoto. Čas 6:11.13, ki ga je Beloff postavil s Porschejem 965 C, je izboljšal za polno minuto, Bernhard je namreč z 20,8 kilometra dolgo progo opravil v času 5:19.546. Povedano drugače, progo je prevozil s povprečno hitrostjo več kot 240 kilometrov na uro, ob tem pa je največja dosežena hitrost znašala 368 kilometrov na uro! Dosežek, ki ga bo težko preseči.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja