Mercedes-Benz bo subvencioniral nadgradnjo starih dizlov

Namesto spodbujanja kupcev k nakupu novih dizlov bodo obstoječim strankam ponudili subvencije za nadgradnjo obstoječih vozil.

Mercedes-Benz bo subvencioniral nadgradnjo starih dizlov (foto: Daimler AG) Daimler AG
7. 8. 2019

Kot smo pred časom poročali so nekatera nemška mesta že pričela z uvajanjem prepovedi dostopa nekaterih avtomobilov v določene predele svojih mest, pri čemer so med spornimi predvsem starejši avtomobili z dizelskimi motorji, ki so jasno tudi najbolj obremenjujoči za okolje. To je med vozniki seveda vzbudilo strah pred tem, da bodo morali svoja vozila zamenjati za čistejša in novejša, kar pa seveda prinaša nekatere stroške. A strah bo vsaj za voznike nekaterih vozil znamke Mercedes-Benz odveč.

Nemška znamka, ki je bila sicer udeležena tudi v aferi Dieselgate (po izbruhu katere se je gonja proti dizlom pravzaprav začela) je namreč po poročanju tiskovne agencije Reuters sprejela odločitev, da bo lastnikom nekaterih svojih vozil ponudila subvencijo s katero bodo svoje obstoječe avtomobile nadgradili do te mere, da bodo ustrezali strogim okoljskim standardom. Zanimivo ob tem je, da tovrstnih predelav ne bodo opravljali v podjetju samem, pač pa bodo to počeli zunanji neodvisni proizvajalci.

Brez stroškov za kupce

Zanimivo ob tem je, da bo višina subvencije (ki bo sicer omejena zgolj na nemški trg) v celoti pokrila stroške predelave. Le-ti naj bi znašali okrog 3.000 evrov, kolikor podjetje Dr. Pley SCR Technology računa za posodobitev dveh najbolje prodajanih izvedb razreda E prejšnje generacije, E 220 CDI in pa E 250 CDI. Omenjena predelava bo med drugim zajemala tudi vgradnjo sistema za dovajanje sečne kisline v katalizator vozila, kar dokazano učinkovito pomaga k zniževanju emisij.

»Že od samega začetka smo vedeli, da je naknadna vgradnja sistemov smiselna, to pa smo sedaj dokazali tudi proizvajalcem,« je dejal Thomas Steinbrücker, vodja razvoja pri podjetju Dr. Pley SCR Technology. Številni proizvajalci namreč za tovrstno početje niso verjeli, pač pa so svoje stranke raje nagovarjali k nakupu novih in čistejših vozil. Zanimivo bo torej videti, ali bodo Mercedesovemu zgledu sledili še drugi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri