Mercedes-Benz širi družino GT

15. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

V družino brezstrešnih različic se je med modela GT in GT C vrinil še GT S.

Mercedes-Benz je model AMG GT predstavil že pred štirimi leti, in čeprav je avtomobil po trendih v avtomobilski industriji zdaj že nekako na sredini svoje življenjske dobe, je po mnenju Mercedesa še vedno dovolj aktualen za širjenje ponudbe. To vsekakor dokazuje tudi včeraj predstavljeni novinec, ki sliši na ime AMG GT S Roadster in bo zapolnil vrzel (za katero niti nismo vedeli, da obstaja) med modeloma GT Roadster in GT C Roadster.

Da gre za vmesni člen med obema modeloma, govori že motor. Ta je tako kot pri ostalih dveh štirilitrski z osmimi valji in dvema turbopuhaloma, po vsakim na eni strani motorja. Skupna moč motorja znaša 522 'konjev' oziroma 384 kilovatov, kar je ravno nekje med že omenjenima bratoma, pri katerih se krivulja ustavi pri 350 oziroma 410 kilovatih. In glede na to, da že 'osnovna' izvedba modela (GT Roadster) preseže magično mejo 300 kilometrov na uro končne hitrosti, bi bilo nezaslišano, da je tudi verzija S ne bi. Merilnik se tako ustavi pri 308 kilometrih na uro.

Bližje dražjemu, proti doplačilu pa že skoraj enak

Da gre za mešanico obeh modelov, pa se morda še najbolje vidi pod avtomobilom. Čeprav je na primer novinec od najmočnejšega v trojici povzel zadnji diferencial z elektronskim omejevalnikom zdrsa, samodejno nastavljivo podvozje in športni izpušni sistem in zavore, pa po drugi strani ne bo standardno opremljen s sistemom štirikolesnega krmiljenja in širšimi zadnjimi pnevmatikami, ki ostajajo rezervirane za modela GT C in GT R. Tega je sicer mogoče naročiti ob doplačilu.

Nekaj sprememb bo na voljo tudi v notranjosti avtomobila, kjer bo v osnovi na voljo kombinacija pravega usnja in mikro vlaken, proti doplačilo pa bodo na voljo različne kombinacije zgolj usnjene notranjosti oziroma oblog iz tako imenovanega napa usnja.

Čeprav gre v ponudbi za novinca, pa je Mercedes-Benz že začel zbiranje naročil za novi model AMG GT S Roadster. Ta bo sicer prvim kupcem na voljo na začetku julija, cene pa se bodo začele pri dobrih 140 evrskih tisočakih. Sicer pa GT S Roadster nikakor ni zadnji v seriji vozil AMG GT, ki jih Mercedes namerava predstaviti do zaključka proizvodnje. Ta naj bi namreč svoj vrh doživela leta 2020, GT Black Series z močjo okrog 630 'konjev'.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja