Mercedes dokončno opravil s še eno klasično avtomobilsko komponento

9. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli
Mercedes dokončno opravil s še eno klasično avtomobilsko komponento (foto: Daimler)
Daimler

Hkrati so na nedavni tiskovni konferenci sprejeli tudi odločitev o ukinitvi nekaterih pogonskih sklopov.

Avtomobilska industrija je že zadnjih nekaj let v fazi velike transformacije in se počasi, a vztrajno – z nekaj izjemami – poslavlja od določenih elementov iz preteklosti. Tako se je na verjetno najmočnejšem prepihu znašel ročni menjalnik. Medtem ko se proizvajalci, kot je Porsche, odločajo za vračilo te opcije v svoje modele, pa se vse več proizvajalcev – tudi tistih nekoliko bolj 'ljudskih' vozil – odloča za vgradnjo samodejnih menjalnikov.

Da v njihovih avtomobilih ni več prostora za ročne menjalnike so sedaj sklenili tudi pri Mercedesu. Nemški proizvajalec je že sedaj večino svojih prodanih vozil prodal v kombinaciji s samodejnim menjalnikom, v želji po zmanjševanju stroškov in poenostavitve proizvodnje pa so sedaj v podjetju sprejeli odločitev, da kupcem sčasoma ponudi le še možnost izbire samodejnega menjalnika. Prehod se bo zgodil postopoma.

Da bo prišlo do postopne ukinitve ročnih menjalnikov je v izjavi za javnost razkril vodja oddelka za raziskave in razvoj pri Mercedesu, Markus Schaefer, ki je ob tem dejal, da bo hkrati sledilo tudi občutno zmanjšanje ponudbe motorjev z notranjim izgorevanjem. Prav Mercedes je namreč eden izmed največjih zagovornikov elektrifikacije vozil, Schaefer pa je dejal, da bo ponudba tovrstnih sklopov do leta 2030 manjša za kar 70 odstotkov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"