Mercedes tik pred premiero v Ženevi razkril najmočnejšega kabrioleta AMG GT

4. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Najboljši AMG GT Roadster bo izdelan v omejeni seriji le 750 vozil.

Mercedesov superšportnik AMG GT ne spada več med ravno najmlajše športnike na trgu. To vseeno ne pomeni, da je bodisi zastarel bodisi manj atraktiven, saj še vedno privlači poglede, kjerkoli se pojavi. Deloma za to Mercedes še danes skrbi tudi sam z različnimi posebnimi izdajami. Zdaj pa je (vsaj med tistimi izvedbami brez strehe) pripravil najbolj atraktivno med njimi, poimenovano AMG GT R Roadster.

Že črka R v imenu pove, da gre pri novem kabrioletu (AMG GT je sicer pred kratkim doživel medgeneracijsko prenovo) za najmočnejšo izvedbo avtomobila, ki se zgleduje po istoimenskem kupeju. V praksi pomeni, da so štirilitrskemu agregatu, ki je sicer v osnovi v vseh izvedbah enak, še nekoliko odprli pljuča in tako lahko po novem ob pomoči dveh turbo puhal vozniku ponudi do 585 'konjev' oziroma 430 kilovatov moči, ki bo na razpolago na območju med 2.100 in 5.500 motornimi vrtljaji.

Bistvo znamke Mercedes-AMG

A tovrsten avtomobil mora moč kazati še pred zagonom motorja in GT R Roadster pri tem ni izjema. Če se sprednji del vozila na prvi pogled zdi enak, bo na drugi strani v oči zagotovo padel veliko zadnje krilce na pokrovu prtljažnega prostora. Ta je del paketa aktivnih aerodinamičnih pripomočkov, ki ga dopolnjuje še krilce iz ogljikovih vlaken, ki se skriva pred motorjem. Omenjeno krilce s svojim delovanjem pomaga ustvariti dodaten pritisk k tlom, s tem pa izboljša stabilnost in vodljivost vozila pri velikih hitrostih.

»Novi AMG GT R Roadster je več kot le kombinacija razburljive vozne dinamike modela GT R s posebnim priokusom, ki ga daje GT Roadster. Je bistvo obeh svetov, ki prinaša vozniške zmogljivosti naše znamke na prav poseben način. Z GT R Roadsterjem smo še enkrat več ustvarili športni avtomobil, ki na novo zaznamuje znamko. Pooseblja namreč Mercedes-AMG tako v obliki kot v funkciji ter vozni dinamiki, hkrati pa bogati našo družino GT v še posebej ekskluzivni izvedbi, omejeni na le 750 enot,« je dejal Tobias Moers, predsednik upravnega odbora Mercedes-AMG.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja