Mercedesov superšportnik je že skoraj tu - pogonski sklop pripravljen na proizvodnjo

19. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Poganjala ga bo edinstvena kombinacija štirih elektromotorjev in pa bencinskega motorja, vzetega iz dirkalnika formule 1.

Izdelava superšportnega (ali kateregakoli drugega) avtomobila praktično 'iz nič' je velik izziv za vsakega avtomobilskega proizvajalca – še posebej v primeru, ko zanj načrtujejo tudi povsem nov pogonski sklop. Takšnega podviga so se pred leti lotili pri Mercedesu oziroma njegovemu športnemu oddelku AMG in ga poimenovali Mercedes-AMG ONE. Leta 2017 razkrit prototip pa sedaj končno prihaja v zaključno fazo testiranj.

Novinec, ki je velik del tehnologije podedoval iz dirkalnikov Formule 1, kjer Mercedes že nekaj let dominira, je tako nedavno v prototipni obliki prvič zapeljal na dirkališče opremljen z edinstvenim pogonskim sklopom, ki pa bo enak tistim v serijskih avtomobilih. Gre za (hibridno) kombinacijo štirih elektromotorjev in pa 1,6-litrskega šestvaljnika, ki temelji na motorju iz Mercedesovega F1 dirkalnika za sezono 2016!

Sistemska moč omenjenega pogonskega sklopa naj bi po uradnih podatkih presegala 735 kilovatov ali 1.000 'konjev', neuradno pa se govori o tem, da bi najvišja moč lahko znašala kar 918 kilovatov oziroma 1.231 'konjev'. Sklop je seveda prilagojen za cestno uporabo, kar pomeni, da so mu nekoliko omejili najvišje število vrtljajev, hkrati pa so mu namestili tudi dušilce, s čimer so omejili zvok ki ga proizvaja.

Trenutno testiranja potekajo na Mercedesovem lastnem dirkališču v kraju Affalterbach, že kmalu pa naj bi se bencinsko-električna zver zapodila tudi na Nürburgring, kjer je pričakovati, da bi lahko občutno izboljšal najboljši čas v kategoriji serijskih (cestnih) avtomobilov.

Ne glede na to, da se testiranja in dolgoletni razvoj približujejo koncu, pa bo minilo še vsaj nekaj mesecev, preden bodo prva vozila zapeljala na cesto. To se bo namreč zgodilo prihodnje leto. Zgolj 275 vozil, kolikor jih namerava izdelati Mercedes pa bo nosilo ceno 2,28 milijona evrov, a to niti ni tako pomembno saj so vse enote že lep čas razprodane.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja