Mercedesu se nova taktika že obrestuje, rezultati tudi na finančnem področju

27. 7. 2022
Deli
Mercedesu se nova taktika že obrestuje, rezultati tudi na finančnem področju (foto: Mercedes-Benz)
Mercedes-Benz

Nemški proizvajalec avtomobilov višjega cenovnega razreda Mercedes-Benz je v drugem četrtletju ustvaril 3,2 milijarde evrov čistega dobička. Prihodki so se povečali za sedem odstotkov na 36,4 milijarde evrov. Rezultate so okrepile višje cene prodanih vozil, medtem ko je količinska prodaja upadla.

Mercedes-Benz je med aprilom in junijem prodal sedem odstotkov manj avtomobilov kot v primerjalnem lanskem obdobju. Glavni razlog je pomanjkanje čipov, ki je ustavljalo proizvodnjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vseeno so se prihodki in dobiček povečali, potem ko se je koncern odločil za osredotočanje na luksuzne modele osebnih vozil, električne avtomobile in premijska kombinirana vozila. Glavni izvršni direktor Ola Kallenius je izpostavil tudi uspešno soočanje z ozkimi grli v dobavnih verigah v vse bolj zahtevnem makroekonomskem in geopolitičnem okolju.

Preberite še: Ni več mesta zanje: Mercedes ukinja dva priljubljena modela

V celotnem letošnjem letu namerava Mercedes "občutno" povečati lanskoletne prihodke, ki so se ustavili pri 167,9 milijarde evrov.

Mercedes se med drugim osredotoča tudi na morebitno prekinitev dobav zemeljskega plina iz Rusije, kar bi lahko vplivalo na njegovo proizvodnjo. Kot so poudarili v proizvajalcu, iščejo alternativne vire in možnosti zmanjšanja porabe plina. V Nemčiji bi lahko rabo tega energenta tako denimo zmanjšali za okoli polovico, so zapisali.