Ni več mesta zanje: Mercedes ukinja dva priljubljena modela

29. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ukinitev naj bi se zgodila v prihodnjih treh ali štirih letih.

Nemški avtomobilski proizvajalci nekoliko bolj zvenečih imen si v zadnjem obdobju lahko manejo roke. Navkljub težavam z dobavo sestavnih delov, ki pestijo celotno industrijo gredo namreč prestižnejši modeli kot za med, kar seveda pomeni večje prihodke in zaslužke od prodaje, saj so marže pri tovrstnih avtomobilih precej večje. To pa posledično prinaša tudi spremembe pri pripravi strategij za prihodnost.

Preberite še: Imate enega Renaultov s spornim 1,2-litrskim bencinskim motorjem? Takšen je nasvet domačega zastopnika

Na dan je tako prišla (zaenkrat še neuradna) vest, da naj bi pri Mercedesu razmišljali o ukinitvi nekaterih model z dna modelne palete. Kot poročajo različni tuji mediji naj bi Ola Kallenius, prvi mož znamke Mercedes-Benz želel ukiniti kar tri obstoječe modele, znano pa je tudi kdaj naj bi se to zgodilo.

Po poteh Audija

Na 'prepihu' naj bi bila tako Razred A in Razred B, ki sta še posebej v ZDA v zadnjem obdobju zabeležila velik upad prodaje. Gre za avtomobila narejena na enaki osnovi in medtem, ko Razred B čez 'Lužo' sploh ni več v ponudbi, je Razred A lansko leto našel le dobrih 8.700 kupcev. Oba avtomobila naj bi se iz ponudbe umaknila v roku treh ali štirih let. Ob tem ugibamo, da bi se iz ponudbe kot tretji izmed omenjene trojice umaknil EQA.

V kolikor bodo pri Mercedesu res krčili modelno paleto na bolj 'ljudski strani', bodo s tem sledili potezi Audija. Konkurent iz Inglostadta je namreč februarja napovedal, da bo po modelu A1 ukinil tudi model Q2, ponudba pa se bo tako pričela šele z modeloma A3 in Q3 ter so nadaljevala v višje segmente, za kar naj bi poskrbel tudi povsem nov križanec z oznako Q9.

Preberite še: Ne le eden, iz ponudbe se poslavljata kar dva velikoserijska Audija