Michelin bo pnevmatike izdeloval iz reciklirane plastike

Prve takšne pnevmatike bodo na ceste zapeljale leta 2024, odvrženo plastiko bodo začeli zbirati že med avtomobilskim salonom v Münchenu.

Michelin bo pnevmatike izdeloval iz reciklirane plastike (foto: Newspress) Newspress
3. 9. 2021

Michelin bo prihajajoči IAA avtomobilski salon v Münchenu izkoristil za prikaz in tudi demonstracijo svojih ekološko trajnostnih načrtov za prihodnost. Njihova maskota se bo pridružila šestim ekipam, ki bodo v času avtomobilskega salona spodbujali obiskovalce mestnega središča krecikliranju plastičnih odpadkov in razglašali, da bodo ti plastični odpatki predelani v pnevmatike.

Pri Michelinu namreč načrtujejo, da bodo pnevmatike izdelane iz recikliranih plastenk in jogurtovih lončkov na ceste zapeljale že leta 2024. Vsaka pnevmatika naj bi vključevala ostake 143 jogurtovih lončkov ali 12 in pol plastenk, za ta namen pa naj bi vsako leto reciklirali kar štiri milijarde plastenk. Prav iz plastike, ki jo bodo ekipe nabrale med avtomobilskim salonom, bo medtem narejenih prvih 100 pnevmatik.

Na svojem razstavnem oddelku bodo razložili in prikazali, kako pridobiti potrebne surovine za nove pnevmatike iz lesa, plastike in embalažnih odpadkov, prav tako pa bodo z vožnjami električnega vozila demonstrirali delovanje Michelinovih brezzračnih pnevmatik Uptis, ki bodo pravtako na ceste zapeljale leta 2024.

Pri Michelinu, ki letno proizvede 170 milijonov pnevmatik, obljubljajo, da bodo njihove pnevmatike leta 2030 v 40 odstotkih sestavljali obnovljivi materiali, do leta 2050 pa bodo iz obnovljivih materialov v celoti izdelane vse njihove pnevmatike.

Pri Michelinu sicer niso edini, ki razmišljajo o izdelavi pnevmtik iz odpadnih plastenk. Pred kratkim so enako idejo predstavili tudi pri Continentalu, realizirali pa naj bi jo že eno leto prej. To pa nenazadnje kaže tudi k temu, da je odpadna plastika resnično lahko ena izmed surovin prihodnosti za izdelavo novih generacij pnevmatik, ne pa le za marketinško potezo.