In v trenutku se v vožnjo prikrade smrtna nevarnost ...

Raziskave kažejo, da kratkotrajni spanec za volanom povzroči eno od štirih nesreč s smrtnim izidom na avtocestah.

Tako imenovano mikrospanje, ko voznik za volanom za trenutek zapre oči, je eno najbolj tveganih dejavnikov na dolgih vožnjah z avtomobilom. Po ocenah se namreč kar četrtina smrtnih nesreč na avtocestah zgodi zaradi trenutnega voznikovega dremeža. Kljub temu po podatkih nemškega sveta za varnost v cestnem prometu (DVR) večina voznikov ta vzrok nesreč podcenjuje.

Voznik, ki pri 130 km/h za pet sekund zapre oči, bo v tem času prevozil 180 metrov. Ob prebujanju se zaradi sunkovitega krmiljenja ali močnega zaviranja pogosto pojavijo nepravilne reakcije s hudimi posledicami. Posebej nevarne so dolge, ravne, monotone ceste. Kdor je utrujen in se vozi po takih poteh, ima večje možnosti, da bo zaspal. Nesreče zaradi mikrospanja se ne dogajajo samo ponoči in v zgodnjih jutrih, ampak tudi v času kosila in zgodaj popoldne, zlasti po obilnem obroku.

Mikrospanje je znanilec naraščajoče utrujenosti. Kdor si pogosteje mane oči ali pospešeno mežika, naj te opozorilne signale jemlje resno.  Tudi pogosto popravljanje volana je lahko znak hude utrujenosti in takšna vožnja je podobna kot pri alkoholiziranih voznikih. Eksperimenti so pokazali, da ima 24 neprespanih ur enak učinek na sposobnost vožnje kot en promil alkohola v krvi.

Poleg voznikov, ki pogosto vozijo na dolge razdalje, kot na primer vozniki tovornjakov in avtobusov, so avtomobilski turisti druga pomembna skupina tveganja. Veliko jih vozite na dolge razdalje do oddaljenih počitniških ciljev, ne da bi si vzeli dovolj odmora. Ogroženi so tudi mladi vozniki, ki so na cesti v zgodnjih jutranjih urah po nočnih zabavah. Utrujenost, ki je ne opazijo v diskoteki ob glasni glasbi, pride hitro in nenadoma za volanom. Mikrospanje, ki sledi, pogosto vodi do nesreč z najhujšimi posledicami.

Za volan naj torej sedejo le spočiti in dobro pripravljeni vozniki. Ob prvih znakih zaspanosti je nujno, da si vzamemo odmor, po potrebi tudi za spanje. "Patentni recepti", kot je odpiranje stranskega stekla, vrtanje po nosu, glasna glasba in podobno, so varljivi. Edini način za boj proti utrujenosti je dovolj spanja.

Preberite še: Ta slavni YouTuber je v enem samem posnetku vozil za 250 milijonov vrednih vozil, a to je bilo z naskokom najdražje

BONUS VIDEO: Renault, ki piše zgodovino: Napočil je konec bencinu in legendarni oznaki …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol