Ministrica prvošolčkom: odrasle za ušesa, če bodo kršili prometne predpise

Zaželela jim je uspešen začetek šolskega leta in predvsem varne šolske poti, ne glede na to ali pridejo v šolo peš, s kolesom ali z avtobusom.

Agencija za varnost prometa ob začetku šolskega leta 2024/2025 kot vsako leto izvaja Nacionalno preventivno akcijo Varno v šolo. Voznike in ostale udeležence v prometu opozarjajo, da se na naše ceste znova vračajo šolarji, od tega 20.173 prvošolčkov, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu.

Ministrica prvošolčkom:  odrasle za ušesa, če bodo kršili prometne predpise
Matjaž Gregorič

Ob tej priložnosti so na prvi šolski dan Osnovno šolo Stražišče pri Kranju obiskali ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, direktorica Agencije za varnost prometa Simona Felser, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun ter skupaj z županom Mestne Občine Kranj Matjažem Rakovcem in ravnateljem Pavlom Srečnikom simbolično pospremili otroke čez cesto na prehodu za pešce.

Ministrica prvošolčkom:  odrasle za ušesa, če bodo kršili prometne predpise

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je izrazila prisrčno dobrodošlico vsem prvošolčkom, bilo jih je 70 takšnih, ki so šolsko pot prehodili prvič. Zanje je to povsem nova izkušnja, zato morajo vsi udeleženci v prometu poskrbeti, da bodo na teh poteh varni, ne le danes, temveč vse dni v letu. Prvošolce je ministrica nagovorila z besedami, da verjame, da otroci dobro vedo kje morajo prečkati cesto, kako izstopati iz šolskega avtobusa in kako se v šolo varno pripeljati s kolesom: “če opazite, da starši in drugi odrasli ne upoštevajo prometnih predpisov, jih na to kar opozorite” je Bratuškova svetovala šolarjem in dodala: »po ocenah vsako leto na svetu v prometnih nesrečah umre kar 1,35 milijona ljudi, hudo telesno poškodovanih pa je kar do 50 milijonov. To niso samo številke; za temi številkami so ljudje, družine, katerih življenje se zaradi trenutka neprevidnosti popolnoma spremeni.

Ministrica prvošolčkom:  odrasle za ušesa, če bodo kršili prometne predpise
AVP

Te nesreče imajo ne samo osebne, ampak tudi širše družbene posledice, ki vplivajo na vse nas. Zato smo se v Sloveniji odločili, da moramo narediti vse, kar je v naši moči, da se te številke zmanjšajo. V Resoluciji o nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu 2023-2030 smo se zavezali k uresničevanju Vizije 0, kar pomeni nič smrtnih žrtev in nič hudo poškodovanih v prometu. To je naš moralni cilj, cilj vseh nas, ki oblikujemo in uporabljamo cestni promet.«  

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija