Ministrstvo zanika, da bo država otežila uporabo avtomobilov

Navedbe oziroma namigovanja v medijih, da je v pripravi zakonodaja, ki bi med drugim uvedla davek  na drugi avtomobil v gospodinjstvu, označujejo za absolutno neresnične.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo se je odzvalo na navedbe, ki se v medijih pojavljajo na temo uporabe osebnih avtomobilov v prihodnosti in jih zanikalo kot neresnične. Prav tako je neresnična trditev, da bo ministrstvo do leta 2025 odločilo o prepovedi prodaje novih in rabljenih bencinskih in dizelskih vozil.

V teku je posodobitev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), pri čemer je trenutno v posvetovanju z javnostjo dokument, ki ga je pripravil konzorcij institucij NEPN. Gre sploh za prvi dokument, ki je namenjen javni razpravi o posodobitvi NEPN, ta pa mora biti sprejet in predložen Evropski komisiji do 30. junija 2024.

V odzivu poudarjajo, da dokumenta ni pripravilo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, in izpostavljajo, da gre za dokument, ki je podlaga za javno razpravo o tem, kako bomo do leta 2030 in s pogledom do leta 2040 okrepili ambicioznost Slovenije na področju energetske in podnebne politike. Vsebuje analize in scenarije možnih ciljev, s katerimi bi Slovenija izpolnila nacionalne, mednarodne in EU zaveze.

Na področju prometa dokument v fazi posvetovanja podaja več različnih možnih ukrepov, ki vodijo v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, vendar pa jih ne izbira, še manj pa določa. V okviru posodobitve NEPN se bodo ukrepi oblikovali v drugi polovici letošnjega leta, zainteresirani deležniki pa naj bi aktivno in korektno sodelovali, saj je energetska in podnebna politika v naslednjem desetletju ena najpomembnejših tem v naši družbi.

Na ministrstvu poleg tega ocenjujejo, da je razprava, kako bomo v prihodnje upravljali s prometnimi emisijami v Sloveniji, v resnici dobrodošla, celo potrebna. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol