Morali bi imeti več kot pet tisoč polnilnic, a jih je trenutno le za vzorec

Cene in možnosti polnjenja krepko ovirajo prihodnost električnih avtomobilov v Srbiji, čeprav bodo v Kragujevcu izdelovali električno Fiatovo Pando.

V Fiatovi tovarni v Kragujevcu trenutno poteka poizkusna proizvodnja nove  električne Pande, ki naj bi jo začeli serijjsko izdelovati v oktobru. Medtem pa je srbski trg elekričnih avtomobilov še zelo skromen, poleg tega pa država krepko zamuja z izgradnjo polnilne infrastrukture. V srbiji namreč električni avtomobili predstavljajo manj kot odstotek ccelotnega voznega parka.

Morali bi imeti več kot pet tisoč polnilnic, a jih je trenutno le za vzorec
Profimedia

Trenutno je po podatkih srbskega združenja uvoznikov vozil in delov na tamkajšnjih cestah  okoli 3400 električnih avtomobilov.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je 22. julija na predstavitvi novega Fiatovega modela v Kragujevcu dejal, da čez pet let v Evropi ne bo drugih avtomobilov razen električnih in da Srbija mora slediti spremembam .V Evropski uniji je bilo lani približno 14 odstotkov električnih avtomobilov. In Srbija je daleč zadaj.

Ti avtomobili seveda niso poceni, ne more jih voziti vsak. Več kot 65 odstotkov kupcev je pravnih oseb - zasebnih podjetij, lizinških hiš, javnih podjetij, podjetnikov in tako dalje. 35 odstotkov pa je fizičnih oseb. Začetna cena modela, ki ga bodo izdelovali v Kragujevcu, bo po napovedih okoli

Morali bi imeti več kot pet tisoč polnilnic, a jih je trenutno le za vzorec
Profimedia

23.000 evrov,  ob državnih subvenciji v višini 5000 evrov bo torej za ta avtomobil treba nameniti okoli 18.000 evrov.

Povprečna plača v Srbiji je po uradnih podatkih 825 evrov, polovica zaposlenih pa zasluži do 630 evrov. Druga težava je majhno število javnih polnilnic. Po ocenah  jih je okoli 150 in so večinoma na avtocestah, bencinskih črpalkah in pred nekaterimi hoteli. Za trenutno število električnih avtomobilov to nekako zadostuje, vendar stanje ni zadovoljivo, menijo v Združenju uvoznikov vozil in delov.

"Zamujamo s postavitvijo električnih postaj, polnilnic in tako naprej. Moramo jih imeti 5.116 - toliko jih potrebujemo, da ljudje začnejo kupovati električne avtomobile," je 22. Julija ob predstavitvi nove Pande dejal srbski predsednik Vučić.

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem