Morgan Plus 8 50th Edition - video predstavitev pred ženevsko premiero

20. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Z zadnjim izdelanim modelom Plus 8 se iz proizvodnje poslavlja tudi zadnji atmosferski motor. Morgan bo v skladu s trendi presedlal na prisilno polnjene motorje in elektromotorje.

O novostih britanske avtomobilske delavnice Morgan ne pišemo prav pogosto. Ne nazadnje tudi zato, ker so tako kot njihovi avtomobili zelo redke. Letošnje leto pa je nekoliko drugačno, saj podjetje, ki je še danes v družinski lasti, pripravilo kar dve novosti. Poleg električnega trikolesnika EV3, ki se zgleduje po več kot 100 let starem modelu V-Twin, bo namreč delavnico zapustil še prav poseben avtomobil, model Plus 8 '50th Edition'.

No, roko na srce, tale Plus 8 ni povsem nov avtomobil, saj gre za omejeno serijo 50 vozil, s katerimi bo podjetje zanmamovalo 50. obletnico predstavitve na avtomobilskem salonu Earls Court leta 1968. Takrat razstavljeni avtomobil so nato neprekinjeno izdelovali do leta 2004, ko so s propadom Roverja izgubili dobavitelja motorjev, v proizvodnjo po ga vrnili leta 2012. V celotnem obdobju so izdelali približno 6.000 teh vozil.

Slovo v stilu

Zadnjih 50 vozil bo tako kot vsi predhodniki po letu 2012 opremljenih z BMW-jevim 4,8-litrskim V8, ki proizvede 367 'konjev', kar je dovolj, da zgolj 1.100 kilogramov težak avtomobil do 100 kilometrov na uro pospeši v 4,5 sekunde, največja hitrost pa je omejena na 250 kilometrov na uro. S koncem proizvodnje modela Plus 8 bo Morgan uporabo teh motorjev opustil, s tem pa se bo iz njihovih delavnic poslovil še zadnji atmosferski motor.

Kot je bilo pričakovati, se bo Morgan Plus 8 poslovil v izbranem slogu. Celotna flota vozil bo namreč obarvana v posebno modro barvo, v rumeno pa bo obarvana obroba okrog prednje maske vozila – tako kot pri prvem izdelanem vozilu leta 1968. Pika na i bo bel napis Plus 8 na rumeni številki 50, ki se bo dičil na zadnjem delu motornega pokrova.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja