Motor superšportnika Devel Sixteen na testu (video)

19. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
Motor superšportnika Devel Sixteen na testu (video) (foto: Steve Morris)
Steve Morris

Izkazalo se je, da je motor dubajskega športnega avtomobila Devel Sixteen delo priznanega ameriškega inženirja Steve-a Morris-a, specialista za predelavo in izdelavo motorjev z več tisoč 'konji'.

Sredi tedna smo vam poročali o novem superšportnem avtomobilu dubajske delavnice avtomobilov Devel, ki naj bi imel motor s skupno kar 5.000 'konjskimi' močmi. In čeprav smo bili ob pisanju novice, predvsem zaradi napovedane motorne moči o vsem skupaj tudi sami nekoliko skeptični, je Devel sedaj v javnosti predstavil video posnetek delovanja motorja. 12,3 litrski motor s štirimi turbinami sodeč po grafu, viden v posnetku iz sebe iztisne natanko 5.007 'konjev'.

Očitno je torej, da gre pri Devel Sixteen-u za več kot le napihovanje in govorice. Za izdelavo 16-valjnega motorja, s katerim naj bi avtomobil bil sposoben hitrosti okrog 500 kilometrov na uro namreč stoji Steve Morris, izdelovalec motorjev in komponent za nadgradnje motorjev iz ameriškega Michigana. Le-ta pa ima sedaj v ponudbi že avtomobilski motor s 4.000 konji, ki ga potencialne stranke lahko kupijo za 63,999 ameriških dolarjev.

Količina izdelanih motorjev ne bo omejena, uporaba pač

Pri novem motorju je Morris združil znanje, ki ga je pridobil pri predelavah obstoječih motorjev znamk Chevrolet in Chrysler oziroma Hemi. Motorni bloki bodo izdelani uliti in aluminijasti, s čimer bodo zmanjšali proizvodne stroške, ob enem pa poskrbeli za boljše hlajenje. Ob vsej tej moči pa je potrebno poskrbeti še za njeno 'varno' uporabo. V avtomobil bo zato vgrajen sistem za nadzor navora in sistem za preprečevanja zdrsa koles ob speljevanju, s čimer bo avtomobil dejansko postal uporaben tudi na cesti.

Dobra novica pri motorju je ta, da Steve Morris ne bo omejen pri količini motorjev, ki jih bo naredil. Pričakuje, da bo za avtomobilskega proizvajalca Devel proizvedel 20 motorjev, v kolikor pa se bo pojavila potreba, pa je za podjetje iz Dubaja pripravljen izdelati tudi več motorjev. Le-ti pa bodo na voljo tudi v prosti prodaji, na žalost pa bo njihova uporaba ne bo mogoča v avtomobilih. Devel si je namreč pri Morrisu zagotovil ekskluzivne pravice, da bodo njihovi avtomobili kot edini na cesti uporabljali te motorje. Če pa bi tovrsten motor želeli imeti razstavljen doma, ali pa bi ga nemara celo želeli vgraditi na primer v gliser ali letalo, pa pri tem ne bo prevelikih ovir, le dovolj denarja bo potrebno imeti.

Jure Šujica

Foto: Steve Morris Engine

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"