Na poti v Evropo še ena Fordova legenda? Obeti so dobri!

Leta 2014 so Američani predstavili prvega Mustanga, namenjenega tudi evropskim kupcem in z njim uspeli. Sedaj se pojavljajo govorice o prihod še enega retro modela.

Na poti v Evropo še ena Fordova legenda? Obeti so dobri! (foto: Ford) Ford
20. 9. 2021

Fordova modelna paleta se v Evropi in v ZDA močno razlikujeta, kar seveda ob različnih navadah ljudi na eni ali drugi strani Atlantika ni naključje skupnih pa jima je le nekaj modelov. Med njimi je tudi legendarni Mustang, na katerega so Evropejci čakali kar pol stoletja, nato pa mu pomagali tudi do več zaporednih naslovov najbolje prodajanega športnega avtomobila na svetu. Na naslednjega retro oblikovanega klasika jim bo na drugi strani potrebno počakati nekaj manj časa.

Ford je pred nekaj meseci na domačem trgu predstavil novo generacijo priljubljenega terenca Bronca, sedaj pa je na nedavnem dogodku Goodwood revival Jim Farley, generalni direktor Forda dejal, da glede prihoda Bronca v Evropo čaka na odločitev šefov evropske veje podjetja. Ob tem meni, da bi se na tukajšnjih trgih odrezal povsem dobro, vsaj kar se tiče prodaje.

Obeti niso najboljši

Jasno, pri vsem skupaj gre zgolj za govorice, še posebej ob dejstvu, da je evropska zakonodaja z vidika izpustov škodljivih plinov precej bolj stroga kot ameriška. A glede na to, da je Bronco na voljo tudi z 2,3-litrskim EcoBoost motorjem, ki ga poznamo že iz Focusa, je s tega vidika že nekoliko bolj primeren za naš trg, kot pa kakšen osemvaljnik. Hkrati pri Fordu pripravljajo hibridno gnano različico modela, ki bi ga z vidika zakonodaje še bolj približala stari celini.

Odgovor na vprašanje, ali bo Bronco zares prišel v Evropo ali ne bo tako jasen šele čez čas in četudi bo prišel, velikih prodajnih številk ni mogoče pričakovati. Na trgu bi namreč tekmoval z Wranglerjem, tudi slednji pa v Evropi dosega le delček prodaje na ameriškem trgu. Ta je namreč v celotnem lanskem letu znašala le 7.262 novih vozil.