Nad Ghosna zdaj tudi Nissan?

16. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli
Nad Ghosna zdaj tudi Nissan? (foto: Nissan)
Nissan

Japonsko podjetje naj bi neodvisno od državnega tožilstva zbiralo podatke in dokaze o nepravilnostih nekdanjega generalnega direktorja.

Carlos Ghosn po nedavni odločitvi tokijskega tožilstva še naprej ostaja v priporu. Oblasti so namreč našle nove dokaze v zvezi z goljufijami znotraj podjetja, posledično pa je bila proti nekdanjemu prvemu možu znamke Nissan sprožena nova obtožnica, zaradi česar bo Francoz v priporu preživel vsaj še mesec dni. Zavrnjen je bil namreč tudi predlog za polog varščine, s čimer bi Ghosn sojenje lahko dočakal na prostosti.

Medtem ko se dokazi glede nepravilnosti nekdanjega generalnega direktorja ter predsednika Nissana – enak položaj sicer uradno še vedno zaseda pri Renaultu – kopičijo, se na civilno tožbo proti Francozu zdaj pripravlja še podjetje, ki ga je vodil. Tako namreč poroča tiskovna agencija Reuters, ki ob tem dodaja, da Ghosn še vedno zanika kakršnekoli nepravilnosti. To je sicer dejal tudi sam med svojim prvim nastopom pred sodiščem, o čemer smo že poročali.

Pri Nissanu naj bi tako od Ghosna zahtevali vračilo protipravno pridobljenega denarja, s katerim naj bi si Ghosn kupil več luksuznih nepremičnin, nekaj denarja pa naj bi namenil tudi nekaterim univerzam in svetovalnemu podjetju Khaled Juffali Co., ki je sicer potrdilo sodelovanje z Ghosnom, a dejalo, da je šlo pri tem za povsem legitimne posle. Nissan se medtem na ugibanja o morebitni civilni tožbi uradno še ni odzval, neimenovani viri znotraj podjetja pa medtem že poročajo, da ni bi bila tožba sprožena takoj, ko bodo znani vsi dokazi.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel