Nad telefoniranje med vožnjo s posebnimi kamerami

V Nemčiji uvajajo naprave, ki bodo zaznavale voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefon in naprave, ki odvračajo njihovo pozornost.

Po uspehu pilotnega projekta nameravajo v Nemčiji na cestnem omrežju  namestiti mobilne kamere za merjenje hitrosti, ki lahko hkrati zaznajo, ali vozniki uporabljajo svoje pametne telefone. Cilj uvedbe nove tehnologije je zmanjšati nesreče, ki jih povzroči motenje vožnje.

V prihodnosti bo s takšnim sistemom mobilnih kamer za merjenje hitrosti opremljena vsaka policijska uprava, pri naslednji noveli zakona o policiji in javnem redu pa bo pripravljen predlog, katerega pravna podlaga bo omogočila trajno uporabo novih kamer.

Sistem z imenom Monocam, ki so ga razvili na Nizozemskem, v realnem času zazna, kdaj voznik avtomobila ali tovornjaka med vožnjo drži mobilno napravo in samodejno posname sliko. Kamere so pogosto nameščene na nadvozih, kar omogoča vidljivost območja nizko za armaturno ploščo, kjer vozniki običajno skrijejo roko, ki drži napravo.

Slike se takoj prenesejo v računalnik in jih analizirajo usposobljeni policisti, saj vse niso jasne. Vsakega, ki ga zalotijo, da med vožnjo uporablja mobilni telefon, doleti globa v višini 100 evrov in ena kazenska točka.

Preberite še: Priklopna vozila - Odgovori na (praktično) vsa vprašanja na enem mestu!

Pri Peugeotu 308 težav s telefonom ne bi smelo biti, saj brez težav telefonirate prostoročno. Kako se obnese v praksi pa lahko preverite tukaj:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel