Nadomestilo za uporabo cest vendarle ostaja enako? Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja

17. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli
Nadomestilo za uporabo cest vendarle ostaja enako? Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja (foto: STA)
STA

V uradni izjavi na ministrstvu naše navedbe odločno zanikajo.

V petek smo na straneh revije Avto magazin poročali o tem, da naj bi pri ministrstvu za infrastrukturo sprejeli odločitev o podražitvi nadomestila za uporabo cest, po katerem naj bi predvsem za vozila z motorji večjih volumnov letno v državni proračun prispevali občutno. Tudi po več sto evrov denarja za vozilo. Na omenjeno pisanje so se danes v telefonski in pisni izjavi odzvali tudi na pristojnem ministrstvu, kjer navedbe o dvigu prispevkov zanikajo.

Na ministrstvu za infrastrukturo zagotavljajo, da naj o omenjenem dvigu dajatev (do katerega naj bi prišlo že čez 14 dni) ne bi vedeli ničesar. Dodajajo, da naj v bližnji prihodnosti ne bi spreminjali nobenih prispevkov z izjemo dviga cestnine na izbranih lokacijah ob drugem tiru in cestnine za vožnjo skozi predor Karavanke, s čimer bodo cene uskladili z avstrijskimi. Do omenjenega dviga naj bi sicer prišlo 1. januarja prihodnje leto.

Preberite še: Novi davki: vlada Roberta Goloba naj bi izdatno dvignila cestnine za avtomobile. Razkrivamo nove (domnevne) zneske!

Uradno naj do dviga ne bi prišlo, kar bo jasno že zelo kmalu. Velja omeniti, da so na ministrstvu sicer že v sredini septembra pripravili vrsto ukrepov za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije. Gre za pet ukrepov, med drugim tudi nov zakon o vzpostavitvi infrastrukture za alternativna goriva. Ta po njihovih pojasnilih predvideva uvedbo posebnega prispevka, ki bi ga lastniki vozil plačali ob vsakokratni registraciji vozila, njegova višina pa bo odvisna od okoljskih parametrov vozila.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"