Najboljši avtomobili 2008 po izboru bralcev AM-ja

3. 3. 2008 | Dušan Lukič
Deli

Konec lanskega leta je v Sloveniji že devetič zapored in skupaj 15. potekalo glasovanje v akciji Najboljši avtomobili. Rezultati? Večinoma so podobni lanskim, a če jih primerjamo z recimo tistimi izpred petih let, so spremembe očitne.

V raziskavi je sodelovalo 3.414 anketirancev, kar je za dobrih deset odstotkov več kot lani. Razlog? Glasovanje po internetu. Dobili smo namreč le še dobrih 1.500 glasovnic, vsi preostali so najboljše izglasovali prek spletnih strani, ki so jih postavili naši nemški kolegi, organizatorji akcije Best Cars.

Nagrajenci:

VODNI SKUTER GTI 130 KM

Gašper Boltežar, Muta

CESTNI SKUTER GENERIC XOR

Grega Horvat, Beltinci

KOMPLET PNEVMATIK VREDESTEIN

Blaž Jugovec, Škofja Loka

NAVIGACIJA TOM TOM ONE XL

Daniel Gorišek , Dravograd

TEDENSKI NAJEM AVTODOMA ADRIA MOBIL

Boštjan Žunkovič, Lovrenc na Dravskem Polju

PARFUM LACOSTE ELEGANCE

Tanja Vincelj, Portorož

Andrej Apollonio, Kranj

Mirko Merc, Maribor

Alojz Testen, Grgar

JakaKlement, Radovljica

JanezStopar, Metlika

Zoran Kovačič, Bovec

Nataša Jurjavčič - Rupar, Idrija

Polde Peterlin, Videm

PAKET VALVOLINE

Matevž Jenkole, Kranj

Tomaž Škraba, Ljubljana

Nataly Praviček, Hoče

Aleš Dimnik, Ljubljana

Matjaž Remic, Tržič

Rezultati . .

Mini avtomobili

Mini je dolgo vztrajal na prvem mestu lestvice najbolj priljubljenih mini avtomobilov, a vsega je nekoč konec in letos ga je s prvega mesta z velikim naskokom izpodrinil novi Fiat 500. Tudi Twingovo tretje mesto ni presenečenje.

1. Fiat 500

2. Mini

3. Renault Twingo

Mali avtomobili

Konkurenca v tem razredu je še vedno huda. Lanski novinec in zmagovalec Peugeot 207 je zdrsnil na drugo mesto, pred njega se je zrinila Oplova Corsa. Yaris še kar vztraja na stopničkah, tudi letos je tretji.

1. Opel Corsa

2. Peugeot 207

3. Toyota Yaris

Spodnji srednji razred

Predlani je bilo v tem razredu zelo tesno: Civic in BMW 1 sta si z enakim številom glasov razdelila prvo mesto. Letos tako kot lani na vrhu kraljuje Civic, BMW je zaostal za nekaj odstotkov, na tretje mesto pa je priplezal Fiatov Bravo.

1. Honda Civic

2. BMW 1

3. Fiat Bravo

Zgornji srednji razred

Letos slavi novi Audi A4, ki je z vrha izrinil dolgoletnega zmagovalca, BMW-jevo serijo 3. Ta je šele tretja, saj se je na drugo mesto povzpel še en novinec – Fordov Mondeo. Razlika do BMW-ja je bila le štiri stotinke odstotka.

1. Audi A4

2. Ford Mondeo

3. BMW 3

Višji razred

Nekatere stvari se očitno še vedno ne spreminjajo ? BMW-jeva Petica še vedno ostaja najbolj priljubljen avtomobil višjega razreda, mu je pa večino drugi A6 vedno bližje. Tretje mesto Lexusa GS je znak, da je ta znamka vse bolj priljubljena.

1. BMW 5

2. Audi A6/Allroad

3. Lexus GS

Luksuzni razred

V luksuznem razredu je A8 po enem letu spet zdrsnil z vrha – tam ga je zamenjal Maserati. Na stopničke se je še enkrat uspelo prebiti Lexusu, tokrat z modelom LS, zanimivo pa je, da med trojico ni BMW-ja in Mercedesa.

1. Maserati Quattroporte

2. Audi A8

3. Lexus LS

Športni avtomobili

Po treh letih prevlade BMW-jeve Šestice je prišlo – le šesto mesto. M6 očitno še vedno pomeni mokre sanje kupa Slovencev. Na drugem mestu ostaja 911, na tretjem Ferrarijev F430, zanesljivo prvi pa je lani povsem neopazni Audi A5.

1. Audi A5

2. Porsche 911

3. Ferrari F430

Kabrioleti

V nasprotju s kategorijo športnih avtomobilov je pri kabrioletih ostal na vrhu BMW 6, a tokrat ne s tolikšnim naskokom kot v preteklosti. Lani tretji VW Eos se je letos prebil tik pod vrh, kabrioletski Mercedes SLR je presenetljivo tretji.

1. BMW 6

2. VW Eos

3. Mercedes SLR

Terenska vozila

Med terenci ostajajo najbolj priljubljeni cestni terenci, vsaj tako priča prva trojica. Spet je prevladal X5. Novinec na stopničkah je Touareg, ki pa ni ogrozil Audija Q7. Lanski tretjeuvrščeni Range Rover Sport je prehitel še Mercedesov razred M.

1. BMW X5

2. AUDI Q7

3. VW TOUAREG

Limuzinski kombiji

Lani je dolgoletni primat v razredu limuzinskih kombijev Renaultovemu Espaceu prevzel Ford S-Max in tudi letos je Fordova uspešnica na vrhu z velikim naskokom. Espace je popolnoma potonil, prehitela sta ga Picasso in Touran.

1. Ford S-MAX

2. Citroen C4 Picasso

3. VW Touran

Nagrajenci

Seveda smo za vse tiste, ki ste nam z izpolnjevanjem glasovnic pomagali pri izvedbi akcije Najboljši avtomobili, pripravili bogate nagrade. Seznam nagrajencev bomo objavili v naslednji številki Avto magazina, ki izide 13. marca 2008.

Poleg Avto magazina je v akciji Best Cars 2007 sodelovalo še 17 revij iz prav toliko držav, od Španije in Portugalske pa vse do Švedske. Kdo so zmagovalci v posameznih državah, si lahko preberete v aktualni številki Avto magazina, v kateri tudi podrobno analiziramo nakupovalne in vozne navade ankentirancev.

Podelitev nagrad najboljšim je potekala 27. februarja v hotelu Union v Ljubljani.

Dušan Lukič, foto: Saša Kapetanovič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja