Najmočnejši bencinsko gnani Mercedes vseh časov pripravljen na predstavitev

14. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli
Najmočnejši bencinsko gnani Mercedes vseh časov pripravljen na predstavitev (foto: Daimler AG)
Daimler AG

Od njega bo močnejši le hibridni AMG-One, ki pa ga pred letom 2021 še ne bomo videli na cesti.

Pri znamki Mercedes-Benz trenutno vlogo hišnega superšportnika igra model AMG GT, ki pa počasi prihaja v jesen svojega življenja. Toda, pri Mercedesu to pomeni tudi prihod najmočnejše različice modela z oznako Black Series. Ta bo svojo predstavitev doživela jutri, Nemci pa so že poskrbeli za predstavitev prvih tehničnih podatkov. In ti, milo rečeno, navdušujejo.

Ko so pri Mercedesu napovedal prihod modela AMG GT, s katerim so nadomestili športnika SLS, so dejali, da bo novinec nekoliko šibkejši v primerjavi s predhodnikom, posledično pa tudi cenejši in tako dostopnejši širši populaciji. A s predstavitvijo posebne serije so vsaj prvo trditev dokončno ovrgli.

Tekom razvoja so se pri Mercedesu oziroma v oddelku AMG temeljito posvetili razvoju štirilitrskega motorja z dvema turbo puhalom. Njegovo moč so tako iz 430 povečali na kar 537 kilovatov oziroma 730 'konjev', kar je več kot pri kateremkoli serijskem avtomobilu, ki je doslej zapeljal iz proizvodnje v Stuttgartu. In ne, pri tem si niso pomagali z elektromotorji, omenjena moč prihaja izključno iz omenjenega osemvaljnika.