Najpogostejši vzrok za smrt motociklistov je prevelika hitrost, sledi ji nepravilno prehitevanje

28. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli
Najpogostejši vzrok za smrt motociklistov je prevelika hitrost, sledi ji nepravilno prehitevanje (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Začenja se drugi del akcije za večjo varnost motoristov.

Motociklistična sezona je že v polnem zamahu, nekateri najbolj zagnani motociklisti pa imajo zagotovo za seboj že več tisoč ali celo deset tisoč kilometrov. Žal pa je bilo letos tudi že kar nekaj takšnih, katerih pot je bila v trenutku prekinjena zaradi prometne nesreče. Teh je bilo sicer do 26. junija nekoliko manj, kot v enakem obdobju lani, žal pa je bilo precej več smrtnih žrtev. Če je tako v enakem obdobju lani na naših cestah umrlo šest motociklistov, jih je letos že 11, poleg tega pa še dva potnika. Kot glavna krivca za prometne nesreče se pojavljata prevelika hitrost in nepravilno prehitevanje.

Da bi število nesreč in smrtnih žrtev vsaj nekoliko omejili so tako na Agenciji za varnost prometa v sodelovanju s policijo pripravili novo preventivno akcijo za večjo varnost motoristov. Prvi del te akcije je bil izpeljan tik ob začetku sezone, drug del pa se bo pričel z začetkom meseca julija, kar pomeni v ponedeljek, trajala pa bo skupno dva tedna, vse do nedelje, 14. julija, potekala pa bo v sklopu že aktivne akcije Varno v poletje, pričete 21. junija letos.

Statistika najhijših prometnih nesreč pa kaže zanimive in na nek način zaskrbljujoče rezultate. Pri kar desetih od enajstih prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubil motociklist je bil namreč slednji hkrati tudi povzročitelj nesreče. Hkrati je bila večina – osem od skupno 11 voznikov motorjev – najverjetneje že precej izkušenih, saj je njihova starost znašala med 40. in 60. let. Najbolj črna točka je sicer med motociklisti priljubljeno območje Posočja, kjer so letos ceste terjale življenja štirih tujih državljanov.

V sklopu akcije bodo policisti poostreno nadzirali hitrost in vožnjo motociklistov, hkrati pa jih bodo opominjali na to, da naj vozijo strpno, premišljeno in naj ne precenjujejo svojih vozniških sposobnosti. Na prisotnost motciklistov in večjo pozornost bodo sicer opozarjali tudi voznike osebnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"