Najprej je priznal, da so cene sramotno visoke, zdaj deli sladkorčke

Tesla za skoraj 20 odstotkov znižuje cene v ZDA in Evropi, da bi spodbudila povpraševanje, čeprav bo dobiček nižji.

Narobe svet: medtem ko nekateri, predvsem evropski avtomobilski proizvajalci, bolj ali manj potihoma višajo cene, so pri Tesli pocenili svoje avtomobile na ameriškem trgu in tudi na stari celini. Po poročanju Reutersa naj bi se nekateri modeli v določenih državah pocenili tudi za petino, s čimer sledijo znižanju cen v azijskih državah in slabšim poslovnim obetom za letošnje leto.

Že po 3,8-odstotnem padcu Teslinih delnic na frankfurtski borzi je kontroverzni izvršni direktor Elon Musk opozoril, da možnost recesije in višjih obrestnih mer pomeni, da bi lahko znižali cene vozil in s tem ohranili obseg prodaje na račun dobička. Nižje cene na Teslinih glavnih trgih poznavalci označujejo kot preobrat v primerjavi s strategijo, ki jo je proizvajalec avtomobilov izvajal večji del leta 2021 in 2022, ko so naročila za nova vozila presegla ponudbo. Musk je lani celo priznal, da so cene postale "sramotno visoke" in bi lahko škodile povpraševanju.

Znižanja cen v ZDA za modela 3 in Y naj bi se po izračunih gibala med 6 in 20 odstotkov, cenejša pa sta tudi modela X in S. Cenovnega sladkorčka bodo deležni tudi evropski kupci, v Nemčiji so pocenili modela 3 in Y, glede na opremljenost od enega do skoraj 17 odstotkov.

 Decembra je bil Teslin model 3 najbolje prodajano električno vozilo v Nemčiji, sledil mu je model Y in premagal Volkswagnov električni ID.4. Volkswagen je pred kratkim zvišal ceno svojega osnovnega modela ID.3 in ga tako izenačil z zdaj cenejšim modelom 3. Teslini avtomobili so odslej cenejši tudi v Avstriji, Švici in Franciji.

Poteza je že razkurila nekatere Tesline kupce, ki se na spletnih forumih pritožujejo, da so znižanja cen prikrajšala kupce, ki so pred kratkim kupili njihovo vozilo, zaradi česar imajo zdaj na trgu rabljenih avtomobilov nižjo vrednost. "Nisem zadovoljen s temi velikimi nihanji cen. Takšno znižanje za 10.000 evrov  zagotovo daje občutek, da ste pravkar plačali veliko preveč," je  zapisal eden od uporabnikov na forumu 'Tesla Drivers and Friends'. Na Kitajskem, kjer je Tesla prejšnji teden znižala cene med 6 in 13,5 odstotka, so lastniki protestirali v dostavnih centrih po vsej državi in od Tesle zahtevali odškodnino.

Leta 2021 so Združene države in Kitajska skupaj predstavljali približno tri četrtine Tesline prodaje, čeprav prodajne številke naraščajo tudi v Evropi, kjer povečujejo proizvodnjo v tovarni v Berlinu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja