Najstarejša britanska avtomobilska znamka napoveduje novo izvedbo športnika stare šole

21. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli

Legendarni dvosed bo deležen najmočnejšega bencinskega motorja doslej.

Britanska delavnica AC Cars velja za najstarejšo še aktivno britansko avtomobilsko znamko. Nastala je namreč že leta 1901, zaslovela pa po letu 1953, ko so predstavili model AC Ace. Slednjega je namreč Carol Shelby izbral kot osnovo za svoj dirkalnik, bolj znan pod imenom Shelby Cobra. In čeprav gre za skoraj 70 let star avtomobil, pri podjetju AC Cars še vedno vztrajajo pri njegovi izdelavi.

Preberite še: Ikonični italijanski znamki združili moči in ustvarili unikat, ki jemlje sapo

Še več, napovedali so prihod nove izvedbe po imenu Cobra GT Roadster in že sedaj je jasno, da gre za najmočnejšo Cobro doslej. Poganjal jo bo namreč prisilno polnjeni bencinski osemvaljnik z močjo kar 448 kilovatov oziroma 663 'konjev', ta pa bo povezan s šeststopenjskim ročnim ali 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, zaradi česar lahko sklepamo, da gre še naprej za podoben sklop, kot ga najdemo v Ford Mustangu.

A čeprav gre za klasično oblikovano Cobro, skriva nova izvedba v sebi precej sodobnih rešitev in skrivnosti. Kljub temu da bo novinka po zaslugi daljše medosne razdalje največja Cobra doslej, bo še vedno precej lahka. Po zaslugi karoserije iz ogljikovih vlaken in šasije iz aluminija bo namreč tehtala manj kot 1500 kilogramov, točna številka pa še ni znana.

Vsi tehnični podatki in podrobnosti bodo namreč razkriti ob premieri vozila, ki se bo v prihodnjih dneh. Ob tem je sicer že jasno, da bo avtomobil kupcem na voljo v precej omejenih številkah, posamezniki, ki se bodo odločili za nakup avtomobila, pa bodo tesno sodelovali s podjetjem pri njegovi izdelavi. Hkrati naj bi bil avtomobil rezerviran zgolj za evropske kupce, kar pomeni, da bodo morali biti drugi nekoliko iznajdljivi, če bodo želeli priti do svojega primerka.