Največ jih je na severovzhodu

2. 2. 2020 | Jure Šujica
Deli

Na drugi strani so, kot vse kaže, najbolj varni vozniki iz Celja in okolice.

Akcija Zavarovalnice Triglav Turneja mobilnosti, ki smo jo lansko leto spremljali v številnih slovenskih mestih, se počasi bliža sklepnemu delu. Zaključek bo v sklopu dogodka Anatomija slovenske vožnje 13. februarja ob 11. uri v Triglav Labu v Ljubljani, kor bodo strokovnjaki iz predstavniki zavarovalnice preučili rezultate in opravili analizo. In kaj so pokazali prvi izsledki?

Turneja mobilnosti je potekala po desetih slovenskih mestih, vozniki pa so svoje vozniško znanje pod budnim očesom inštruktorjev varne vožnje preizkušali na simulatorju vožnje Drajv. Rezultati so bili precej zanimivi. Izkazalo se je namreč, da bi na simulatorju vozniški izpit opravil le vsak tretji kandidat. Stereotipom navkljub se je izkazalo, da so bili najbolj vozniško podkovani vozniki iz Celja, najmanj pa kandidati iz Murske Sobote in okolice. Hkrati so rezultati pokazali, da znanje glede na starost oziroma dolžina vozniškega staža ni igrala pretirane vloge.

V realnem okolju bolje

Statistika je bila nekoliko boljša pri 1600 kandidatih, ki so se odzvali na akcijo Ponovno na izpitno vožnjo, ko so kandidati vozili po cesti. Izpit bi v tem primeru opravil vsak drugi kandidat. Med napakami so se najpogosteje pojavljale tudi tiste, ki sicer botrujejo najhujšim prometnim nesrečam: prekoračitev hitrosti, neupoštevanje prometnih znakov in pravil, napačno razvrščanje in nepravilna uporaba smernih utripalk v krožiščih.

»V Zavarovalnici Triglav že vrsto let sistematično analiziramo podatke o vozniških navadah, da bi dobili bolj celovit vpogled v ozadje voznikovega vedenja. V okviru Turneje mobilnosti smo med drugim testirali, kako se vozniki odzovejo na napake drugih udeležencev v prometu, kako se znajdejo v križiščih in kaj recimo storijo v primeru, ko jim pred avto nenadoma skoči otrok. Kot se je med drugim izkazalo, bi le tretjina voznikov z daljšim stažem danes uspešno opravila izpitno vožnjo, čeprav jih je precej prepričanih, da so odlični vozniki. Odstotek tistih, ki bi s prikazano vožnjo opravili vozniški izpit, je višji pri voznikih, ki imajo enega ali več otrok,« je rezultate Turneje mobilnosti na kratko povzela Ana Cergolj Kebler, vodja projektov cestne preventive v Zavarovalnici Triglav.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol