Napoved: Družina 4xe postaja popolna

9. 7. 2021 | Jure Šujica
Deli

Po Wranglerju, Compassu in Renegade prihaja še Grand Cherokee 4xe; manjka le še Cherokee.

Ameriški Jeep počasi zaključuje prvo poglavje elektrifikacije svojega portfelja. Po tem, ko so že predstavili priključno-hibridne različice modelov Renegade, Wrangler in Compass (pri čemer vsi nosijo) oznako 4xe, sedaj na ta korak čaka le še Cherokee. Čeprav še ni doživel svojega popolnega razkritja so namreč pri Jeepu sedaj napovedali skorajšnji prihod njihovega največjega avtomobila s priključnim hibridom, Jeep Grand Cherokee 4xe.

Podrobnih informacij o novi različici zastavonoše znamke, ki letos praznuje 30. obletnico, prepričal pa je že sedem milijonov kupcev, pri Jeepu zaenkrat sicer še ne razkrivajo. Te naj bi bile tako znane šele na uradni predstavitvi, ki bo potekala v sklopu letošnjega avtomobilskega salona v New Yorku, ta pa bo na sporedu med 20. in 29. avgustom.

Elektrika za vse do 2025

Čeprav s tehničnimi podatki pri Jeepu še ne razpolagajo, pa je pričakovati, da bo Grand Cherokee (ki bo na voljo zgolj v krajši različici, kot jo poznamo v Evropi) uporabljal enako pogonski sklop, kot zgoraj omenjeni Wrangler, kar pomeni dvolitrski bencinski motor in povezavo treh elektromotorjev s skupno močjo 380 'konjev' oziroma 279 kilovatov. Elektična avtonomija bo na drugi strani zaradi večje mase vseeno nekoliko manjša in bo znašala okrog 35 kilometrov.

Po Grand Cherokeeju bo Jeepu ostal le še proces elektrifikacije Cherokeeja in postal bo eden prvih avtomobilskih proizvajalcev, ki bo ponudil povsem elektrificirano modelno paleto. A načrti znamke so še nekoliko višji, saj nameravajo že do leta 2025 zagotoviti povsem električne različice modelov v vseh segmentih, kjer so prisotni že sedaj.