Napoved: Evropski Sportage bolj kupejevski? Tu so prve skice!

25. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli

Ob enaki oblikovalski filozofiji prinaša povsem drugačen karakter, a znano tehniko.

Korejska Kia je pred kratkim predstavila novo izvedbo enega svojih najpomembnejših modelov, peto generacijo Sportagea. A šlo je zgolj za različico, namenjeno večini globalnih trgov, ne pa tudi evropskemu. Slednja naj bi bila predstavljena to jesen, ob tem pa smo pričakovali, da bomo Evropejci dobili enak avtomobil, a z nekaj karoserijskimi spremembami, kot so drugačni odbijači in podobno. A kot kaže bomo deležni precej več.

Korejci so namreč danes predstavili skice evropske različice avtomobila in medtem ko sprednji del ostaja bolj ali manj nespremenjen, lahko na drugi strani opazimo povsem spremenjen zadnji del. Namesto klasičnega petvratnega križanca bomo tako deležni precej bolj športno oblikovanega kupejevskega križanca, kakršni so v zadnjem obdobju vse bolj priljubljeni tudi pri cenovno dostopnejših znamkah.

Nova podoba bo po besedah oblikovalcev bolj kompaktna, hkrati pa naj bi nagovarjala avanturiste, pa čeprav je pričakovati, da bodo le redki z njimi zapeljali ven iz urejenih cestišč. Namesto tega naj bi postal najbolj dinamično in stilsko dovršen avtomobil v svojem segmentu, zaznamovala pa naj bi ga mišičasta silhueta.

Z vidika tehnike naj se evropski in globalni Sportage ne bi razlikovala pretirano in tako bomo tudi na Stari celini deležni številnih sodobnih tehnoloških dodatkov, namenjenih večji varnosti v vozilu in povezljivosti. Kaj točno vse lahko pričakujemo v novincu, pa bo znano po prvem septembru, ko bo doživel svetovno premiero oziroma teden dni kasneje, ko bo svoja vrata odprl avtomobilski salon v Münchnu.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja