Napoved: Hyundai Bayon odkriva tančico, znane pa so že prve tehnične podrobnosti

20. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Dokončno razkritje se mu obeta v prvi polovici letošnjega leta.

Pri Hyundaiju so zadnje čase kar nekoliko skrivnostni. Po tem, ko so zadnjič zgolj z nekaj zakritimi fotografijami napovedali prihod prvega modela in s tem nove znamke električnih avtomobilov Ioniq, Ioniq 5, so namreč danes predstavili še prve fotografije povsem novega kompaktnega terenca, Hyundai Bayon. Gre za model, s katerim nameravajo nadomestiti že upokojenega ix20, postavljen pa bo ob bok oziroma celo nekoliko nižje kot Kona.

O Bayonu smo sicer prvič pisali že novembra lansko leto, sedaj pa postajajo znane tudi nekatere oblikovne in tehnične podrobnosti. Tako recimo že lahko opazimo širok sprednji del z ozkimi LED žarometi in pa pokončno postavljene zadnje luči, med katerima je nameščen LED svetlobni trak.

Novinec bo, kot namiguje že njegovo ime, povzeto po mestu v Franciji, primarno namenjen evropskemu trgu, poleg tega, da bo nadomestil model ix20 pa bo predstavljal tudi križansko alternativo modelu i20, iz česar lahko sklenemo, da se bo za kupce boril s konkurenco v obliki Ford Pume, Yarisom Cross in drugimi.

Čeprav pri Hyundaiju še ne razkrivajo tehničnih podrobnosti o novincu, pa se že šušlja o tem, kateri pogonski sklopi naj bi mu bili na voljo. Omenjajo se trije bencinski motorji in sicer atmosferski 1,2-litrski motor z 84 'konji' (62 kilovati) moči ter dva litrska turbo trivaljnika z močjo 100 'konjev' (74 kilovatov), ki bo deloval po principu blagega hibrida in pa 120 'konjska' (88 kilovatna) izvedba, ki bo predstavljala vrh motorne ponudbe – vsaj na zaćčetku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja