Napoved konca oblike SUV?

16. 7. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Peugeot je zdaj objavil tudi nekaj dobro zamaskiranih fotografij novega 3008, ki bo predstavljen sredi septembra. Ne bo več SUV, zdaj ima bolj "fastbackovske" poteze.

Peugeoteva oblikovalska mantra je očitno prišla do trenutka resnice, ko škatlasta oblika športnih terencev preprosto ne sledi več trendom novega oblikovalskega jezika. Tako je vsaj mogoče sklepati po potezah novega modela 3008, ki ga bodo Francozi dokončno predstavili javnosti 12. septembra.

i-Cockpit ostaja - toda povsem na novo zasnovan

Naj spomnim – že pred časom so se pri Peugeotu odločili razkriti javnosti nov i-Cockpit, ki ga predstavlja velik panoramski trapezoidni zaslon z diagonalo celih 21 palcev (53,3 cm). Volan manjšega premera ostaja, projicirnega zaslona pa zaradi velike količne informacij na osrednjem zaslonu ne bo več. Novi i-Cocokpit zaslon naj bi deloval, kot da lebdi pred voznikom, učinke pa poudarja ambientalna osvetlitev (več o zaslonu pa tukaj).

Peugeot

Elegantni fastback namesto škatlastega SUV

Druga generacija uspešnega modela tako povzema bolj elegantne, tako imenovane 'fastbackovske' poteze, kombinirane z elementi modelov SUV. Vsaj če gre sklepati po prvih zakritih fotografijah, ki so jih pri znamki že objavili. Sicer pa so recept že uspešno uporabili pri modelu 408.

Peugeot 408

Peugeot 408

Peugeot

Pri znamki so večkrat povedali, da je nižja in bolj elegantna silhueta predvsem na račun večjega poudarka na aerodinamiki, ki igra pri modelih BEV še toliko bolj pomembno vlogo.

Nova platforma, toda še vedno ...

Peugeot

Nova generacija je torej nastajala na Stellantisovi platformi STLA Medium, pri čemer naj bi v baterijsko električni verziji (3008 naj bi še ponudil klasičen pogon ICE) ta platforma omogočala do 700 km dosega.

Novinec bo verjetno malce presegel obstoječ model v dolžino, kar pomeni, da lahko pričakujete nekje med 4,5 in 4,6 metra. Za še več prostora pa bo treba počakati na mehansko identičnega 5008, ki bo sledil.

Preberite še: Naslednik priljubljenega enoprostorca bo, vendar ga bo gnala elektrika

BONUS VIDEO: Peugeotov drzni kupejevski terenec ponudi racionalen vstop v dokaj ekskluzivni in nišni avtomobilski razred

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol