Nasveti Seatovih strokovnjakov za vožnjo v času nosečnosti

28. 8. 2017 | Jure Šujica
Deli

Nasveti naj bi na eni strani povečali udobje med vožnjo, po drugi pa bistveno zmanjšali možnost poškodb nosečnice in otroka v primeru prometne nesreče.

Španski proizvajalec osebnih vozil Seat je pred kratkim v znotraj lastne tovarne v španskem mestu Martorell odprl lasten zdravstveni in rehabilitacijski center, v sklopu katerega deluje tudi oddelek za ginekologijo. Specialisti iz omenjenega oddelka so sedaj predstavili nekaj nasvetov, namenjenih ženskim voznicam, ki se za vožnjo avtomobila odločijo tudi v času nosečnosti. Poudarek pri tem so namenili (pravilni) uporabi varnostnega pasu.

Pravilno nameščen varnostni pas mora okrog pasu potekati čim nižje s čimer zadržuje medenico voznice, ne pa tudi ploda. Diagonalni del mora potekati preko ključnice in prsnega koša, a nad trebuhom. Bistveno je torej, da varnostni pas v nobenem trenutku ne pritiska na trebuh. Uporaba varnostnega pasu tudi za nosečnice je sicer po zakonu obvezna v vseh državah EU, (pravilna) uporaba pa lahko možnost resnih poškodb, kot je pretrganje maternice zmanjša za polovico. Strokovnjaki Seatovega zdravstvenega centra ob tem priporočajo tudi uporabo medenične opore.

Udobje in lastna presoja ključnega pomena

Drugo področje, kateremu je bila namenjena pozornost pa je položaj voznice za volanom. Na splošno naj bi tako veljalo, da je oddaljenost volanskega obroča od trebuha približno 25 centimetrov. Tekom nosečnosti se obseg trebuha jasno veča, zato je položaj sedeža (in volana, če je to mogoče) potrebno ves čas prilagajati, ob tem pa mora voznica poskrbeti, da je naslon sedeža ves čas nastavljen kolikor se le da pokončno. Morebitni izklop prednjih in stranskih zračnih vreč strokovnjaki odsvetujejo.

Za čim večje udobje med vožnjo je priporočena obutev z ravnim podplatom, oblačila pa naj ne bodo pretesna. V izogib nenadnim manevrom priporočajo še nekoliko večjo varnostno razdaljo, kot sicer, v primeru daljših potovanj pa naj bo večje tudi število postankov za počitek, hrano, pijačo in obisk toaletnih prostorov. Sicer pa na vprašanje, kdaj naj voznice prenehajo z vožnjo strokovnjaki pri Seatu nimajo konkretnega odgovora, priporočajo pa, naj se nosečnice za vožnjo odločajo po lastnem občutku. Ob tem navajajo podatek, da večina z vožnjo preneha šele v zadnjem mesecu nosečnosti.

Jure Šujica

Foto: Seat

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"