Ne le alkohol in droge, tudi zdravila lahko škodijo našim vozniškim sposobnostim

30. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Policija z začetkom prihodnjega tedna začenja tretji del letošnje akcije Alkohol, ki pa bo usmerjena tudi k preverjanju vožnje pod vplivom zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost varne vožnje.

Jutri se začenja december oziroma, bolje rečeno, veseli december, mesec številnih praznovanj in zabav, posledično pa tudi povečane porabe alkohola. Tako kot vsako leto bodo v tem času leta povečan nadzor nad porabo alkohola med vozniki izvajali policisti. Prihajajoči ponedeljek se tako začenja tretji in zadnji del letošnje akcije Alkohol, ki bo trajala od ponedeljka, 3. decembra, vse do nedelje, 16. decembra.

Lani je tako alkohol posredoval pri skupno 1.582 prometnih nesrečah, 32 udeležencev teh nesreč pa je zaradi posledic trka izgubilo življenje. Alkohol je bil tako vzrok za skupaj 8,7 odstotka vseh prometnih nesreč v Sloveniji. Droge in druge psihoaktivne snovi so medtem bile vzrok za skupno 63 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo pet udeležencev.

Letošnja statistika zadovoljiva

Letošnje leto je sicer z vidika smrtnih žrtev v prometu še nekoliko boljše v primerjavi z lanskim, ko je statistika sicer ugotovila najmanjše število smrtnih žrtev v zadnjih 60 letih. Do 24. novembra je tako zaradi alkohola kot povzročitelja prometnih nesreč umrlo 'le' 20 ljudi, kar je 35 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Ob tem je spodbuden tudi podatek, da slovenske ceste v času martinovega niso terjale niti ene smrtne žrtve, zanimivo pa je, da je bilo v tem času skoraj polovico manj nesreč zaradi prekomerne količine alkohola v krvi kot v povprečnem tednu letošnjega leta. Rezultati nedavne raziskave sicer kažejo, da bi popolna prepoved alkohola v prometu na letni ravni pomagala ohraniti med 15 in 20 življenj.

V sklopu akcije Alkohol bodo policisti poostreno nadzirali še uporabo zdravil, pod vplivom katerih je vožnja prepovedana. Gre za zdravila, na katerih je narisan rdeč trikotnik. Raziskave namreč kažejo, da vsak šesti Evropejec omenjene prepovedi ne spoštuje, hkrati pa gre za zelo pogosto uporabljena zdravila; snovi, ki bi lahko vplivale na sposobnost vožnje, so lahko že v zdravilih za lajšanje težav, povezanih z alergijskimi obolenji.

Dejavnosti policije in drugih akterjev pa ne bodo vezane le na poostren nadzor v prometu, temveč bodo usmerjene tudi v preventivo in ozaveščanje. V projektu bodo tako sodelovali policija, AVP, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za izobraževanje ter nekatere nevladne organizacije, kot je Drogart. Prostovoljci se bodo tako lahko v Sobi izzivov After taxi ob uporabi 'pijanih očal' spoprijeli z različnimi izzivi, o nevarnostih različnih zdravil pa se bodo posamezniki lahko v 320 slovenskih lekarnah podučili s pomočjo namenskih zloženk.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"