Ne, niso iz vesolja, a tudi niso več daleč

Ne, niso iz vesolja, a tudi niso več daleč (foto: Kia)
Kia

Kia bo vzpostavila popolnoma nov, visokotehnološki pametni proizvodni obrat, namenjen proizvodnji električnih namenskih vozil, ki se bo začela leta 2025.

Po prvih zakrinkanih fotografijah sodeč, so nova vozila res videti nekoliko nezemeljska, a bodo že čez dobra tri leta na cestah. Zanje bodo postavili novo inteligentno proizvodno središče, ki bo znotraj obstoječega proizvodnega mesta Hwaseong v Koreji. Začetek gradnje načrtujejo v prvi polovici leta 2023, s proizvodnjo bodo začeli v drugi polovici leta 2025. V novem obratu bodo najprej izdelovali srednje veliko električno namensko vozilo na novi namensko razviti platformi, ki se lahko prilagaja različnim velikostim modelov. Po predstavitvi modela s kodnim imenom SW bo Kia spravila na ceste namenska električna vozila namenjena za splošno logistiko, prevoz sveže hrane in za potniške prevoze, večja pa bodo uporabna za mobilne pisarne ali trgovine.

Tovarna bo sprva lahko izdelala 100.000 vozil na leto z možnostjo povečanja proizvodnje na 150.000 vozil.  Nova tovarna bo vsebovala najsodobnejše procese avtomatizacije v kombinaciji z naprednimi tehnologijami, ki zmanjšujejo emisije ogljika med proizvodnimi procesi. Območje je opremljeno tudi s čistim barvanjem in napravami za varčevanje z energijo, ki še dodatno zmanjšajo vplive na okolje.

Tovarna se bo ponašala tudi z novim pametni  ekosistemom, ki si prizadeva za inovacije v proizvodnih sistemih z organskim povezovanjem in pomeni napredek v celotni industriji mobilnosti v smislu učinkovitosti in ekonomičnosti. Prav tako predstavlja ambicijo po doseganju inovacij s povezovanjem elementov, kot so umetna inteligenca, robotska tehnologija in informacijsko komunikacijska tehnologija.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja