Nemci v novo leto z velikim optimizmom: takšne so napovedi o proizvodnji!

27. 12. 2021 | Jure Šujica
Deli

Proizvodnja novh vozil v domači tovarni naj bi v primerjavi z letošnjim letom močno zrasla, še vedno pa bo daleč od optimalne.

Avtomobilska industrija je v zadnjih dveh letih zaradi Covida doživela veliko slabega. Lansko leto so bili proizvajalci prisiljeni v zaustavitev proizvodnje zaradi karanten in splošnih omejitev gibanja ter zaprtij prodajnih salonov, letos pa je krizo povzročilo globalno pomanjkanje polprevodnikov, zaradi česar je bila proizvodnja novih vozil znova zmanjšana, nekateri proizvajalci pa so v želji po zmanjševanju škode avtomobile ponujali z okrnjenim številom elektronskih dodatkov.

Preberite še: Prodaja novih avtomobilov: Kakšni so rezultati ob koncu leta in katere avtomobile je mogoče kupiti brez čakanja?

Prihodnje leto pa naj bi se situacija naposled vendarle obrnila precej na bolje. Val optimizma je očitno zajel vodilne pri Volkswagnu, ki napovedujejo, da bo prihodnje leto po dveh katastrofalnih leto okrevanja. Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi namreč v njihovi domači tovarni v mestu Wolfsburg po besedah Daniele Cavallo, vodje upravnega odbora proizvedli kar 43 odstotkov več novih avtomobilov, kot v letošnjem letu.

Še vedno zgolj na dobri polovici

Kljub temu naj proizvodnja še ne bi bila optimalna, saj naj bi pomanjkanje polprevodnikov, ki mu še vedno ni videti konca, vsaj nekoliko vplivalo na to, da ne bodo izpolnjene vse proizvodne kapacitete. Plan za letošnje leto je namreč znašal milijon novih vozil, ob koncu leta pa naj bi sedaj proizvedli le kakih 400.000 novih avtomobilov.

Proizvodni načrt za prihodnje leto v tovarni sicer še ni bil dokončno potrjen, prve napovedi pa kažejo na to, da bodo pri Volkswagnu v letu 2022 proizvedli okrog 570.000 novih avtomobilov – če ne bo večjih neprijetnih presenečenj. Ta namreč niso povsem izključena.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol