Nemška avtomobilska industrija končno deležna pomoči

18. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli
Nemška avtomobilska industrija končno deležna pomoči (foto: Profimedia)
Profimedia

Poudarek na razvoju električnih avtomobilov in novih tehnologij.

Nemška avtomobilska industrija je kmalu po izbruhu prvega vala epidemije korona virusa, v času, ko so se ustavile tudi vse tovarne in druge dejavnosti na področju avtomobilske industrije od oblasti hitro zahtevala ukrepe in pomoč. Ta je bila tudi obljubljena, a dlje kot do besed vendarle ni prišlo. Vse do sedaj.

Sedaj je namreč postalo jasno, da bo nemška vlada nemški avtomobilski industiji namenila kar pet milijard evrov različnih finančnih sredstev, pri čemer pa bo velik del le teh po poročanju portala Automotive news Europe namenjenih razvoj elektromobilnost denar bo namreč razporejen na štirih strani in sicer:

  • milijarda evrov za subvencioniranje nakupa električnih vozil
  • milijarda evrov za program nakupa novih tovornih vozil in uničenja starih
  • milijarda evrov za financiranje investicij proizvajalcev v razvoj novih tehnologij
  • dve milijardi evrov za nadaljnji razvoj in nadgradnjo proizvodnih linij

Nova sredstva bodo, kar je jasno že iz tega, katerim projektom so namenjena, pomagala pospešiti razvoj e-mobilnosti v Nemčiji. Na tem področju je namrče nemška avtomobilska industrija začela nekoliko zaostajati za kitajsko in ameriško, vsaj trenutno pa se zdi da je to edina pot za prihodnost.

Avtomobilska industrija sicer predstavlja glavno gospodarsko panogo Nemčije, morebiten propad največjih podjetij pa bi pomenil velik udarec za državo. A tudi slednja so bila v minulih mesecih prisiljena v varčevalne ukrepe. Med njimi je nenazadnje celo Continental, ki bo letos zabeležil že četrti upad dobička v zadnjih petih letih

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja