Nemško-poljska avtomobilska ljubezen traja že 20 let

14. 10. 2023 | Matjaž Gregorič
Deli

S tekočega traku tovarne na zahodu Poljske je zapeljalo že več kot 2,6 milijona primerkov Volkswagnovega Caddyja.

Zgodaj jeseni leta 2003 so pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila na razstavi gospodarskih vozil RAI v Amsterdamu predstavili tretjo generacijo Caddyja. Kmalu zatem se je 12. novembra v Poznanju na Poljskem začela proizvodnja, s čimer se je začela zgodba o uspehu tovarne in modela.

Takrat nihče ni mogel slutiti, da bo ta lokacija postala največja avtomobilska tovarna na Poljskem, največji delodajalec v regiji in edina proizvodna tovarna za Caddyja. V prvih nekaj letih so v tovarni v Antonineku blizu Poznana večinoma sestavljali vozila različnih znamk skupine. Vendar je Volkswagen načrtno širil lokacijo, tako da je poleg montaže stekla tudi proizvodnja vozil.

Poznańj je začel najpomembnejše poglavje v zgodovini tovarne s premiero Caddyja. Volkswagen je načrtoval proizvodnjo tretje generacije Caddyja izključno za poljsko lokacijo in 12. novembra 2003 ob 20.06 je prvi Caddy "Made in Poland" zapeljal s proizvodne linije v razširjenem in posodobljenem obratu. Ponosni napis na boku vozila se je glasil: »Jestem z Poznania!« (»Sem iz Poznańja!«).

V 20 letih je tovarna izdelala več kot 2,6 milijona vozil Caddy. Leta 2020 se je začela proizvodnja trenutne pete generacije za 71 trgov po vsem svetu. Poleg standardne izvedbe v različnih karoserijskih podobah v Poznanju nastajata tudi podaljšani Caddy Maxi in Camper Caddy California. Caddyja je sicer mogoče naročiti z do sedmimi različicami motorja in paleto do 69 barv karoserije.

Zgodovina Volkswagna Caddyja sega v leto 1979, ko je bil za severnoameriški trg razvit pickup na osnovi Volkswagna Golfa z imenom Rabbit Pickup. Proizvodnja Caddyja se je v Evropi začela leta 1983  Podjetje Volkswagen Gospodarska vozila je leta 1995 predstavilo drugo generacijo Caddyja, ki je temeljil na Volkswagnu Polu. Temu je leta 2003 sledila tretja generacija. Njegova zgodovina je od takrat tesno povezana s Poznanjem in ta odnos, je zelo uspešen že 20 let.

Preberite še: Štiri najpogostejše prevare, ki se jim pri nakupu rabljenega avtomobila MORATE izogniti

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

 

 

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol