Nenavaden zastoj: samovozeči taksiji blokirali cesto

6. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli
Nenavaden zastoj: samovozeči taksiji blokirali cesto (foto: General Motors)
General Motors

Do incidenta je prišlo le nekaj tednov po tem, ko je podjetje pričelo z delovanjem v omejenem obsegu.

Samovozeči avtomobili so nekaj, česar najverjetneje v polni meri ne bomo izkusili še desetletja. Čeprav nekateri avtomobili že omogočajo posamezne funkcionalnosti samodejne vožnje, pa sistemi še zdaleč niso tako zanesljivi, da bi lahko v celoti nadomestili voznika. Se pa zato na drugi strani vsake toliko časa še vedno pojavljajo situacije, žal tudi tragične, ki kažejo na to, da tehnologija še zdaleč ni pripravljena na splošno rabo.

Nenavaden dogodek, ki kaže na to se je pred dnevi zgodil v ameriškem mestu San Francisco. Tam namreč podjetje Cruise, hčerinska družba podjetja General Motors že nekaj časa preizkuša samovozeče taksije. Minuli mesec so tako dobili dovoljenje za uporabo za komercialne namene, a le v času med 22. in 6. uro zjutraj, na izbranih cestah, v suhem vremenu ter pri hitrostih do 48 kilometrov, kmalu po izdaji dovoljenja, pa je prišlo do precejšnjega zapleta.

Preberite še: Alarmantno: EU mora za več 10-krat povečati število polnilnic!

Okrog polnoči so se namreč avtomobili, gre za Chevrolet Bolte, začeli zbirati na naključni lokaciji nekje v središču mesta, pri tem pa so seveda zablokirali cesto, na kateri je bila točka, h kateri so se pripeljali. Dvajset minut kasneje naj bi nato na kraj srečanja prišli tudi tehniki podjetja Cruise, ki so poskrbeli za umik vozil, s čimer so imeli nemalo težav.

Kot so pojasnili v podjetju razloga, zakaj je prišlo do zbiranja vozil na tej lokaciji še ne poznajo, pričakovati pa je, je, da jih čaka precej dela, da bodo zadevi prišli do dna. Pri tem jim je v tolažbo vsaj dejstvo, da v incidentu ni bil poškodovan noben potnik.

Tokratni incident pa ni prvi, ki so ga zakuhala vozila podjetja Cruise. Pred kratkim naj bi namreč eno izmed njih po poročanju tujih medijev blokiralo gasilsko vozilo na nujni vožnji. Ko je slednje le uspelo obiti en samovozeči avtomobil, pa je iz nasprotne smeri pripeljal še drugi, ki je nato povsem zablokiral cesto ter trako občutno podaljšal reakcijski čas gasilcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja