Neodgovorno, nevarno ... Policija komentira dejanje vplivnice s slovenske avtoceste

18. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli
Neodgovorno, nevarno ... Policija komentira dejanje vplivnice s slovenske avtoceste (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Policija o dogodku zbira podrobnosti.

Slovenijo je v začetku tedna zajela obilna snežna pošiljka, ki je v prometu povzročila nešteto težav. Tudi na avtocestah, kjer je DARS zabeležil številne zdrse tovornih vozil, zaradi česar je bila nevarnost zastojev in prometnih nesreč še večja kot običajno. A to neznanemu paru na štajerski avtocesti ni preprečilo, da ne bi na odstavnem pasu zaustavil svojega vozila in naredil nekaj fotografij.

Pri tem ju je v svoj objektiv zajel neznan voznik kombija, zaradi česar se je hitro razširila po socialnih omrežjih in tam upravičeno naletela na buren odziv javnosti, ki je obsodila nepremišljeno dejanje obeh potnikov vozila Audi A3. Kritični so bili do para tudi pri zavodu Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, kjer so fotografijo na družabnem omrežju Facebook objavili med prvimi.

Za komentar o dogodku smo povprašali tudi pri Generalni policijski upravi, kjer o dogodku uradno niso bili obveščeni, so pa ga zasledili na spletu. V zvezi z dogodkom že preučujejo dodatne podrobnosti (fotografija naj bi nastala v bližini Celja), v primeru ugotovitve identitete oseb bi lahko ukrepali na podlagi 30. člena ZPrCP zaradi neupravičenega ustavljanja na odstavnem pasu, ter zaradi hoje po vozišču. V prvem primeru znaša globa 300 evrov, v drugem pa 150 evrov.

Dejanje obeh oseb na policiji označujejo kot skrajno neodgovorno in nedopustno, saj sta s tem ogrožali tako svoji življenji kot življenja drugih uporabnikov avtoceste. Takšna dejanja so zato nedopustna. Ob tem velja omeniti, da je na odstavnem pasu prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev (velja omeniti, da so odprta vrata v spornem primeru segala na vozni pas), razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Vsi potniki, ki zapustijo vozilo, morajo nositi odsevni jopič, ki zagotavlja boljšo vidljivost v slabših svetlobnih pogojih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol