Neptunov trizob je dobil novo moč (svetovna premiera)

16. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli

Obstoječemu Ghibliju so namenili prvi elektrificiran pogonski sklop v zgodovini znamke - ki pa bo že kmalu dobil družbo.

Avtomobilski svet znamke Maserati v prihodnjih mesecih po dolgih letih pričakuje predstavitev povsem novega in hkrati najbolj zmogljivega modela v zgodovini, MC20. V Modeni pa se tačas posvečajo še enemu, za podjetje povsem novemu konceptu za Maserati in sicer elektrifikaciji. Pravzaprav je prvi sad dela že dozorel in sliši na ime Maserati Ghibli Hybrid.

Vseeno pa naj ime ne zavede. Čeprav so mu ustvarjalci nadeli ime Hybrid, gre v resnici 'le' za tako imenovani blagi hibrid. A sam pogonski sklop je v Maseratijevi ponudbi popolna novost. Za osnovo so namreč vzeli dvolitrski turbobencinski motor, kakršnega najdemo v Alfi Giuli, z njim pa prek jermena povezali 48-voltni alternator. Slednji skrbi za polnjenje baterijskega sklopa, ta pa skrbi za napajanje električnega kompresorja, povezanega z bencinskim motorjem.

Rezultati so jasni: čeprav je celoten pogonski sklop kompaktnih dimenzij, pa bodo njegove zmogljivosti povsem primerljive s šibkejšim trilitrskim bencinskim šestvaljnikom. Tako kot slednji bo namreč ponujal 330 'konjev' oziroma 243 kilovatov moči, kar bo zadoščalo za pospešek do 100 kilometrov na uro v 5,1 sekundi in pa najvišjo hitrost 255 kilometrov na uro. Zanimivo ob tem je, da je celoten sklop kar 80 kilogramov lažji od edinega dizelskega motorja, ki ga najdemo v Ghibliju.

Najprej za evropske in kitajske voznike

Predstavitev prvega hibridnega pogonskega sklopa pa so pri Maseratiju izkoristili tudi za predstavitev kopice drugih novosti, ki jih bodo lastniki kasneje deležni v vseh preostalih izvedenkah. Tako so mu na primer namenili večji infozabavni zaslon premera 10,1 palca, ki bo omogočal brezžično povezavo pametnih telefonov s storitvama Apple Car Play in Android Auto.

Preostale novosti zajemajo spremenjeno masko hladilnika in nove zadnje luči, izključno v hibridni izvedbi pa bodo na voljo kobaltno modri barvni dodatki na sivi karoseriji.

Maserati bo novinca prvim kupcem ponudil že čez nekaj tednov – naročila bodo sprejemati v mesecu septembru, prva vozila pa bodo za kitajske kupce oziroma evropske trge na voljo v oktobru. Je pa Ghibli le napoved elektrificirane prihodnosti znamke. Že v prihodnjem letu se mu bosta pridružila električna GranTurismo in GranCabrio.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja