Neuradno: tu so prve podrobnosti prihodnjega Mustanga; bencin se še ne poslavlja

31. 12. 2021 | Jure Šujica
Deli

Življenska doba aktualne generacije še ni povsem pri koncu.

Aktualna generacija Ford Mustanga, sicer najbolje prodajanega športnega avtomobila na svetu, je na trgu prisotna že polnih šest let, kljub temu pa na vidiku še ni informacij o nasledniku. Še več, Ford je nedavno predstavil še izboljšano različico izvedbe GT500. Se pa na drugi strani že pojavljajo neuradne informacije, ki namigujejo na to, da se prihod nove generacije Mustanga počasi vendarle bliža.

Preberite še: Božični special: Ford Mustang in hitrostni izziv - Avto magazin TV

A vendarle bo nanj potrebno še nekoliko počakati. Nova generacija Mustanga naj bi bila namreč po poročanju ameriških medijev, svojo premiero doživela šele marca 2023, trgu pa bo tako na voljo šele z modelnim leto 2024. Tedaj bo aktualna generacija, ki je prva generacija Mustanga, na voljo tudi v Evropi, stara že skoraj desetletje. Ob tem je zanimivo, da naj bi prihodnja generacija temeljila na enaki platformi. A novosti naj bi bilo kljub temu precej.

Najprej zgolj hibrid

S prihodom nove generacije bo namreč Mustang prvič na voljo tudi s štirikolesnim pogonom, s čimer bodo pri Fordu še nekoliko bolj izboljšali njegovo vodljivost. Ohranitev obstoječe platforme na drugi strani pomeni, da bodo Mustanga še naprej poganjali bencinski motorji. Tako naj bi bili (odvisno od tržišča) na voljo 2,3-litrski štirivaljnik ter 5- in 5,2-litrska osemvaljnika. Hkrati naj bi ponudbo okrepil tudi hibridni pogonski sklop.

Mustang bo torej vsaj še nekaj let na voljo kot klasičen ameriški mišičnjak. A prav dolgo to vseeno ne bo trajalo. Že leta 2028 naj bi bil namreč predstavljen povsem nov Mustang, ki pa ga bo poganjala le še elektrika. Koliko časa bosta na trgu sobivala eden z drugim – če sploh – pa bo seveda pokazal čas.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol