Jutri se nam znova obeta huda ura. To so navodila pristojnih!

27. 8. 2023 | STA
Deli
Jutri se nam znova obeta huda ura. To so navodila pristojnih! (foto: Profimedia)
Profimedia

V ponedeljek zjutraj in dopoldne Sloveniji ponovno grozijo neurja z močnimi nalivi, zato je pričakovati hitro naraščanje hudourniških vodotokov.

Zaradi neurejenih vodotokov so najbolj ranljiva območja, ki so jih prizadele poplave v začetku meseca. Pristojni prebivalce pozivajo k samozaščitnim ukrepom.

Razmere so na območjih, ki so bila prizadeta že ob zadnjih poplavah, po besedah hidrologa Janeza Polajnarja z Agencije RS za okolje (Arso) še precej ranljive. "Vodotoki pa so ponekod že urejeni do te mere, da bodo lahko odvajali predvidene količine vode," je dodal na današnji novinarski konferenci.

"Največ težav pričakujemo na pritokih večjih rek oziroma na pritokih rek, kjer sanacijske razmere še niso urejene in imamo še veliko plazin, veliko materiala. Ta lahko ob tako burnih padavinah ponovno prispe v rečna korita, se tam zajezi. Temu primerno pričakujemo razlivanja in poplavljanja na neobičajnih območjih," je izpostavil Polajnar.

"Hudourniške poplave se lahko pojavijo tudi na drugih delih države, predvsem v zahodni Sloveniji, v predalpskem hribovju, tudi na območju reke Reke, pa na območju notranjskega Krasa," je še dejal. Pojav je možen tudi ponekod v vzhodni Sloveniji.

Poudaril je, da imamo danes še dovolj časa, da se pripravimo na razmere. "Ljudje, ki živijo neposredno ob vodi, torej tisti, ki so bili ob zadnjih poplavah prizadeti, lahko postorijo tisto najnujnejše, kar lahko, da zaščitijo lastnino, zlasti premičnine, kot so avtomobili, in jih umaknejo na višje predele," je pozval.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je medtem pozval k rednemu spremljanju razmer. "Ne bo škodilo, če na nekaterih mestih, ki jih seveda lastniki dobro poznajo, postavijo kakšno vrečo na garažna vrata ali pa na vhodna vrata. To je pet minut dela, lahko pa prihrani veliko škode in strahu," je dejal.

Šestan je tudi tokrat obljubil pomoč. "Zagotavljam, da kar bo potrebno in kar je v naši moči, bomo naredili tudi tokrat, upam pa, da v taki meri ne bo potrebno," je sklenil in spomnil, da je državni načrt še vedno aktiviran, aktivirani so vsi regijski štabi, v pripravljenosti so tudi gasilci.

Preberite še: Rdeča barva, nalepke 112 in modre luči - vsi vemo, kaj je to.

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol