Nič ne bo z nasledstvom skoraj pol stoletja stare legende

Skupina Renault je za leto 2024 razvijala novo generacijo Lade Nive, a po odhodu iz Rusije nove generacije slavnega terenca ne bo, vsaj ne v takšni obliki.

Invazija v Ukrajino, zaradi katere so Rusijo doletele številne sankcije, odhod Renaulta (skupaj z drugimi avtomobilskimi proizvajalci in druge težave ruskega Avtovaza so vzroki, da prihodnje leto ne bo nove Lade Nive. Avtomobil so napovedali leta 2021, z njim pa naj bi se znamka Lada ponovno vrnila na evropske trge.

Nova Niva naj bi nastala na novi platformi CMF-B zveze Renault-Nissan, ki je želela znamki Dacia in Lada združiti v isti poslovni enoti, pri čemer so pojasnjevali, da bosta znamki ostali v ločenih podjetjih in ohranili svojo zgodovino in svojo strategijo. Luč avtomobilskega sveta naj bi ugledalo več novih modelov, med njimi je bila tudi nova Niva, ki naj bi bila na voljo v dveh dolžinah na več trgih.

Novi terenec naj bi ohranil visoko oddaljenost od tal, štirikolesni pogon in menjalnik z reduktorjem in imel tudi možnost elektrificiranega pogona. Ker pa novi lastniki Lade ne bodo mogli uporabiti načrtovane platforme Renault, bodo morali začeti ponovno graditi prihodnost znamke, kar pa ob številnih težavah z dobavo nekaterih ključnih sestavnih delov, predvsem elektronskih komponent, nikakor ne bo lahko. Prvotna Lada Niva, ikona sovjetskega in nato ruskega avtomobilizma, je debitirala aprila 1977 in bo v obstoječi obliki verjetno še kar nekaj časa med bolje prodajanimi avtomobili na ruskem trgu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol