NHTSA ukrepa, Tesla omejuje priljubljeno funkcijo

27. 12. 2021 | Jure Šujica
Deli
NHTSA ukrepa, Tesla omejuje priljubljeno funkcijo - Novice (foto: Newspress)
Newspress

Storitev naj bi preveč motila voznika med vožnjo.

Kupci avtomobilov znamke Tesla, ki so v zadnjih letih kupili nove avtomobile, so bili za razliko tistih, ki so vozila kupili pred tem možnost uporabe vozila kot igralne konzole. Vsi modeli so namreč omogočali igranje računalniških igric na zaslonu infozabavnega sistema. Funkcija je razumljivo požela precej zanimanja celotne javnosti – pa tudi oblasti, ki nad idejo nikakor niso bile navdušene.

Omenjeno funkcijo, poimenovano Passanger Play, so pri Tesli uvedli leta 2017, od tedaj pa so z njo opremili okrog 580.000 vozil Model S, Model X, Model Y in Model 3. Sedaj pa so se oglasili pri ameriški organizaciji za varnost v prometu NHTSA, kjer so v izjavi za javnost izrazili mnenje, da omenjena funkcija, ki je bila sicer pod drobnogledom že dlje časa, lahko zmoti voznika med vožnjo ter poveča verjetnost za nastanek prometne nesreče.

Zgolj na parkirišču

Funkcija je namreč od decembra 2020 do sedaj delovala tudi med vožnjo, pri čemer pa pri NHTSA ugotavljajo, da motnje med vožnjo povzročajo številne nesreče s smrtnimi žrtvami; v letu 2019 so botrovale 3.142 smrtnim žrtvam na ameriških cestah. Pred tem datumom so pri Tesli zahtevali potrditev uporabnikov funkcije, da so v vozilu v vlogi sopotnikov in ne voznikov, kar so storili zgolj s pritiskom na 'gumb' na infozabavnem zaslonu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 駕勢Performance (@carsite_performance)

Pri Tesli naj bi medtem že ukrepali. Čeprav za tiskovno agencijo, ki je o zadevi poročala prva niso želeli dati izjave, pa so po neuradnih podatkih že izdali nadgradnjo sistema, ki bo omogočal igranje računalniških igric zgolj tedaj, ko bo vozilo parkirano oziroma bo menjalnik v položaju P.