Nič več žrtev zaradi alkohola, Američani so se resno lotili problema

14. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli
Nič več žrtev zaradi alkohola, Američani so se resno lotili problema (foto: Newspress)
Newspress

Kritiki na eni strani opozarjajo na kratek rok za implementacijo, a se zdi, da je rešitev blije, kot marsikdo misli.

Alkohol in volan nikakor ne gresta skupaj, a kljub številnim policijskim akcijam, opozarjanjem, kaznim in tako dalje alkohol še vedno velja za enega izmed glavnih vzrokov za smrtne žrtve prometu. Tudi pri nas. In tudi v Združenih državah Amerike. A tam so se očitno odločili, da bodo tej problematiki enkrat za vselej naredili konec in to s precej drastičnim ukrepom, sprejetim v tem mesecu.

Tamkajšnji kongres je namreč sprejel kar tisoč milijard težak infrastrukturni načrt, ki močno zadeva tudi avtomobilske proizvajalce. Od njih namreč zahteva, da začnejo v nove avtomobile vgrajevati sisteme, ki bodo zaznavali prisotnost alkohola v organizmu voznika. Takšne sisteme naj bi v najboljšem primeru morali v vozila začeti vgrajevati že z letom 2026.

Rešitev v povezovanju tehnologij.

A očitno gre za račun brez krčmarja. Čeprav so številni avtomobilski proizvajalci v preteklosti bolj ali manj uspešno že poskušali implementirati tovrstne sisteme v avtomobile, pa se zdi, da je omenjeni rok prekratek. Razvoj zanesljivih sistemov bi namreč trajal več let in terjal visoke vložke, zaradi česar bi le stežka dosegli in ugodili željam kongresa.

A rešitev morda ni tako daleč, Nekateri strokovnjaki namreč opozarjajo na to, da sistemi za delno avtonomno vožnjo namreč že zahtevajo stalno prisebnost voznika za volanom, tudi kadar vožnjo za kratek čas prepusti vozilu. Ob tem so posamezni tovrstni sistemi celo tako napredni, da voznika začnejo pozivati k počitku ali pa celo poskrbijo za varno zaustavitev vozila ob robu cestišča. Kombinacija teh in še nekaterih sistemov bi tako lahko rešitev prinesla že zelo kmalu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol