Nikki Lauda prestal zahtevno operacijo presaditve pljuč

3. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
Nikki Lauda prestal zahtevno operacijo presaditve pljuč (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav je za presaditev kriva pljučnica, pa so k temu veliko pripomogle tudi poškodbe, ki so jih njegova pljuča utrpela v nesreči leta 1976.

Avstrijsko javnost je davi pretresla novica, da je eden od najboljših voznikov v zgodovini formule 1, trikratni svetovni prvak, 69-letni Nikki Lauda, v dunajski bolnišnici prestal izjemno zahtevno presaditev pljuč in je trenutno na intenzivni negi. Čeprav so zdravniki dejali, da je operacija uspela, pa nevarnost še ni mimo, saj opozarjajo, da se morebitni zapleti pri presaditvah organov lahko pokažejo tudi nekaj dni po operaciji, zaradi česar bo Lauda še nekaj dni ostal pod strogim nadzorom zdravstvenega osebja.

Težave pri Laudi so se sicer začele že julija, ko je med počitnikovanjem na priljubljenem španskem otoku Ibiza zbolel za gripo, ki se je pozneje razvila v pljučnico. 20. julija je zato z zasebnim letalom odletel na Dunaj, kjer je do včeraj čakal na ustreznega darovalca pljuč. Bolnišnica na Dunaju je sicer ena izmed redkih in hkrati najboljših bolnišnic na svetu za presaditev pljuč, postopek, ki velja za enega izmed zahtevnejših v medicini.

Nikki Lauda je imel sicer težave s pljuči že dlje časa. Leta 1976 je namreč na dirki za veliko nagrade na Nürburgringu doživel hudo nesrečo, v kateri je doživel hude opekline, strupen dim pa je na njegovih pljučih pustil številne razjede. Polege tega je Lauda pred kratkim imel operacijo srca in presaditev ledvic, zaradi česar je moral do zdaj jemati zdravila, katerih jemanje pa so mu zdravniki po včerajšnjem posegu do nadaljnjega prekinili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja