Nissan in Renault pred velikimi spremembami. Se obeta razhod ali reorganizacija?

10. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli
Nissan in Renault pred velikimi spremembami. Se obeta razhod ali reorganizacija? (foto: Renault)
Renault

Neuradne informacije izpostavljajo eno, uradne povsem drugo plat dogajanja zadnjih dni.

V povezavi z Nissanom in Renaultom je v zadnjem obdobju pogosto mogoče zaslediti številne informacije in namige, da med podjetjema ne vladajo ravno idealni odnosi. Nobeno izmed podjetij namreč ne beleži sijajnih rezultatov na trgu, hkrati pa se na obeh straneh pojavljajo različne kritike, ki kažejo na nezadovoljstvo ene strani z drugo.

Preberite še: Po napovedih tudi prve slike: takšna bo nova Katra!

Bencin na ogenj so konec prejšnjega tedna prilile tudi govorice, da naj bi pri Nissanu od Renaulta želeli, da jim proda čim večji delež delnic njihovega podjetja. Renault ima namreč v lasti 43 odstotkov delnic Nissana, Japonci pa naj bi želeli, da bi se ta delež zmanjšal na 15 odstotkov. V ta namen naj bi že začeli zbirati denar za odkup delnic, ki jih bodo (če bodo sledili želji japonske znamke) prodali pri Renaultu.

Elektrifikacija najmočnejša skupna točka?

Nekaj dni po objavi govoric so se oglasili tudi predstavniki obeh podjetij in nekoliko umirili žogico. Kot so dejali, naj bi še vedno skrbeli za skupno prihodnost zveze Nissan-Renault Alliance. Govoric o tem, da naj bi pri Nissanu od Renaulta zahtevali prodajo delnic njihovega podjetja, niso omenjali, so pa izpostavili načrt, po katerem naj bi Nissan začel vlagati v Renaultove projekte električne mobilnosti. Druge podrobnosti za zdaj še niso znane.

Informacije o Nissanovi podpori Renaultovemu projektu električne mobilnosti sicer sovpadajo z razkritjem načrtov znamke o postavitvi lastne mreže električnih polnilnic po Evropi. Prve naj bi pri Renaultu v prihodnjih mesecih postavili nekje na jugu Francije, do sredine leta 2024 pa naj bi jih v Franciji, Belgiji, Italiji in Španiji v sklopu programa Mobilize sledilo še dodatnih 200.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol