Nissan na prelomnici? Japonsko podjetje z rezultati preseglo vsa pričakovanja!

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan je v prvem polletju poslovnega leta, ki se bo sklenilo konec marca 2023, ustvaril 64,5 milijarde jenov (443,8 milijona evrov) čistega dobička, kar je 61,8 odstotka več kot v enakem obdobju leto pred tem.

Nissan na prelomnici? Japonsko podjetje z rezultati preseglo vsa pričakovanja! (foto: Nissan) Nissan
9. 11. 2022

Dobri poslovni rezultati so posledica razvrednotenja jena, zaradi česar so Nissanovi avtomobili v tujini cenejši, posledično pa je po njih več povpraševanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V podjetju so na račun ugodnih polletnih številk že zvišali celoletno poslovno napoved. Po novem pričakujejo, da bo celoletni čisti dobiček dosegel 155 milijard jenov (1,1 milijarde evrov), kar je pet milijard jenov (34,1 milijona evrov) več kot v predhodni napovedi.

Preberite še: Elektrifikacija in lepotičenje za družinske pustolovščine

Pričakovanja v zvezi z dobičkom so izboljšali, četudi pričakujejo manj prodanih avtomobilov. V celotnem poslovnem letu naj bi namreč prodali 3,7 milijona vozil, potem ko so pred tem pričakovali, da jih bo iz njihovih tovarn v roke novih lastnikov zapeljalo štiri milijone.

V podjetju so ob tem poudarili, da poslovno okolje ostaja polno izzivov. Med drugim so izpostavili problema pomanjkanja čipov in visokih cen surovin.

Poleg tega so morali zaradi umika z ruskega trga odpisati vrednost premoženja v višini približno 100 milijard jenov (682,8 milijona evrov).