Nissan sledi zgledu Renaulta; razkrivamo, kakšna je usoda njihove ruske podružnice

11. 10. 2022
Deli
Nissan sledi zgledu Renaulta; razkrivamo, kakšna je usoda njihove ruske podružnice (foto: Profimedia)
Profimedia

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan bo svojo enoto v Rusiji z vsem njenim premoženjem, vključno s tovarno in raziskovalnim centrom v Sankt Peterburgu ter prodajnim centrom v Moskvi, prodal ruski vladi, je sporočilo rusko ministrstvo za industrijo in trgovino. V šestih letih bo lahko premoženje kupil nazaj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nissan je prodajo potrdil v sporočilu za javnost na spletni strani in navedel, da se z ruskega trga umika, potem ko je marca ustavil vse aktivnosti v tej državi. Do tega je prišlo, potem ko je Rusija sprožila vojaški napad na Ukrajino.

Vsi Nissanovi zaposleni - teh je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP okoli 2000 - bodo imeli po izvedbi posla še 12 mesecev zagotovljene službe. Prodajni dogovor naj bi bil formaliziran v prihodnjih tednih, po prejemu regulatornih dovoljenj. "Pogoji prodaje Nissanu dajejo opcijo, da enoto in njene operacije v prihodnjih šestih letih odkupi nazaj," so zapisali v družbi.

Preberite še: Takšne so posledice izstopa Renaulta iz Rusije

Izstop z ruskega trga bo Nissan v letošnjem poslovnem letu stal okoli 100 milijard jenov (707 milijonov evrov). Več podrobnosti o poslu bo znanih novembra.

"V imenu Nissana se zahvaljujem našim ruskim sodelavcem za njihov dolgoletni prispevek k poslovanju. Čeprav ne moremo več delovati na tem trgu, smo našli najboljšo možno rešitev, ki podpira naše ljudi," je zapisal prvi mož Nissana Makoto Učida.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol